Small is beautifull

 De leden van de Vooruitgroep gaan wel erg kort door de bocht als ze concluderen dat kleine staatjes niet opgewassen zijn tegen grote problemen. Een kleine natie heeft in tegenstelling tot vroeger geen nadeel meer van zijn kleine interne markt, als ze behoort tot een grote open markt, zoals de Europese.  

In een klassiek links opiniestuk in De Standaard van 21 oktober gaan de leden van de Vooruitgroep fel tekeer tegen de ‘verkrampte’ Vlaams-nationalisten. Wij zouden, ‘kampend met een voorbijgestreefd historisch trauma over taaldiscriminatie, van de basisstelling vertrekken dat een regionale staat alleen voldoende is om een algemeen belang te verdedigen’.

Ik weet niet waar de auteurs dit halen, maar het komt zeker niet uit het N-VA partijprogramma. Wij verdedigen immers het model van een Vlaanderen als zelfstandige lidstaat van de Europese Unie. Vlaanderen is geen eiland, het ‘Fort Vlaanderen’ is een droom die eindigt in een nachtmerrie. Het werkt immers net omgekeerd. Zo leert ons de gerenommeerde Amerikaanse professor Dr. Spolaore in zijn spraakmakende werk ‘The Size of Nations’. Hoe meer open de wereld wordt, kortom, hoe meer globalisering, hoe gemakkelijker landen het zich kunnen veroorloven om kleiner te zijn. Voorwaarde is dat ze daardoor uiteraard ook zelf meer open moeten zijn, wat zorgt voor een grotere openheid in een wereld van kleinere staten. En wij zijn blijkbaar niet alleen in ons ‘krampachtig’ streven naar meer autonomie. Zoals we allemaal weten, is het aantal soevereine staten enorm toegenomen gedurende de laatste decennia. Aan het einde van WO II waren er 76 onafhankelijke landen in de wereld, vandaag zijn er dat 194. Meer dan de helft van die landen tellen minder dan zes miljoen inwoners en zijn dus kleiner dan Vlaanderen. Daarnaast zijn er in een 50-tal landen over alle werelddelen, gebieden waar een deel van de bevolking zich wil afscheiden (bvb. Schotland, Québec …) of zich sterk identificeert met de bevolking van een naburig land (bvb. Noord-Ierland). En ja, ik reken daar ook Vlaanderen bij. Toch gaat het de N-VA niet om ‘splitsen om te splitsen’. Wij hebben gedurende 15 maanden geprobeerd om via onderhandelingen tot een grote staatshervorming te komen. Een eervol compromis lag echter op geen enkel ogenblik binnen handbereik.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s