Dossier voetbalstadion Vlaams-Brabant, take three

Vrijdagavond kreeg ik een discreet telefoontje van een ex-collegacabinetard met relatief goed nieuws over het voetbalstadion. Blijkbaar hebben onze Vlaams-Brabantse politici gedaan wat ze moesten doen: eens ferm op tafel kloppen…

Ik maakte er meteen volgend persberichtje over:

Leuven kandidaat-gaststad WK 2018?

De Vlaamse Regering zou nu toch geld veil hebben voor een nieuw voetbalstadion in Vlaams-Brabant. Dit bleek na de interkabinettenwerkgroep van gisteren. Het lijkt erop dat onze provinciegenoten, Minister Ceyssens en Vandenbroucke op het juiste ogenblik stevig op tafel hebben geklopt.

De N-VA is uiteraard erg tevreden met deze demarche in het dossier en roept alle verantwoordelijke beleidsmakers (stadsbestuur en club) op om zo snel mogelijk een sterk dossier mét businessplan uit te werken en in te dienen.

Daarnaast houden we een pleidooi om een kandidatuur in te dienen om te fungeren als oefenterrein voor één van de deelnemende landen aan het WK 2018. België en Nederland zijn kandidaat-gastland voor deze vierjaarlijkse hoogmis van het voetbal. Een stadion voor de interlands zelf moet minstens 40.000 toeschouwers tellen en is dus voor Leuven te hoog gegrepen. Maar we kunnen onze nieuwe voetbalinfrastructuur wel ter beschikking stellen voor één van de deelnemende landen als oefenveld. Leuven als gaststad voor bvb Brazilië of Argentinië, welke regiogenoot droomt hier niet van?

Met volgende persartikels tot gevolg:

Het Nieuwsblad 8 november 2008 
Leuven mikt op oefenterrein WK
|<< << 3 van 4 >> >>|
Leuven mikt op oefenterrein WK

Leuven maakt het meeste kans op een nieuw voetbalstadion als het zich kandidaat stelt om tijdens het wereldkampioenschap (WK) voetbal in 2018 gaststad te spelen voor het internationale voetbalcircus.

Enkele weken geleden leek de droom van Leuven om op middellange termijn een nieuw voetbalstadion te herbergen uit elkaar te spatten. Uit een parlementaire vraag aan de Vlaamse minister van Sport Bert Anciaux (Vl.Pro) bleek immers dat alleen eersteklasseclubs een dossier voor een nieuw stadion mogen indienen. Maar volgens Theo Francken, de provinciaal voorzitter van N-VA en oud-voorzitter van de OHL-supportersclub Leuven-Centraal/Den Bakkaree, wordt de subsidiëring van voetbalinfrastructuur in het kader van de mogelijke organisatie van het WK door België en Nederland in 2018 opgesplitst in twee luiken.

‘Het gaat om een luik met vijf grote stadions voor minstens 40.000 toeschouwers in Gent, Genk, Brugge, Brussel en Antwerpen, maar ook om een tweede lijst met kleinere stadions voor minstens 12.000 toeschouwers. Op die lijst staat ook Leuven’, zegt hij.

Dat zegt ook Els Van Hoof, de Leuvense sportschepen (CD&V): ‘We zijn er altijd vanuit gegaan dat we een dossier kunnen indienen om in aanmerking te komen voor subsidies. Maar ik vraag me wel af om de nota van minister Anciaux over de stadions nog klaar geraakt. Alleszins moeten we er niet vanuit gaan dat Leuven in aanmerking komt voor een groot stadion. Maar naast de wedstrijdstadions voor het WK zijn er ook oefenstadions voor de verschillende teams nodig. Daarvoor kan Leuven, zelfs met het bestaande stadion Den Dreef, in aanmerking komen.’

Francken is het met haar eens. ‘Ik wil het stadsbestuur aansporen zo snel mogelijk een dossier in te dienen voor het nieuwe stadion en meteen ook als gaststad tijdens het WK. Een oefenstadion lokt duizenden toeschouwers en zou geweldig zijn voor de uitstraling van de stad.’

Vlaams minister Patricia Ceysens (Open VLD) is voorlopig voorzichtiger: ‘Dit dossier heeft iets van de processie van Echternach. Over de modaliteiten rond de voetbalstadions ligt nog niet veel vast. Ik dring er in eerste instantie op aan dat als er geld komt voor infrastructuur Vlaams-Brabant niet in de kou blijft staan en een eventueel nieuw stadion ook naar Leuven komt.’ (stl)

© 2008 Corelio

Het Laatste Nieuws 12 november 2008 
Toch nieuw stadion voor Leuven?
|<< << 0 van 4 >> >>|
Toch nieuw stadion voor Leuven?

Leuven is weer een stapje dichter bij een nieuw voetbalstadion. Enkele weken geleden zag het er nog naar uit dat de Vlaamse regering geen geld veil zou hebben voor een stadion in Vlaams-Brabant, maar daar lijkt ze nu van terug te komen. Al wordt in Leuven, waar het stadion waarschijnlijk zou komen, voorzichtig gereageerd: «Eerst zien en dan geloven.»

Enkele weken geleden stond heel Vlaams-Brabant nog op zijn kop. Vlaams minister van Sport Bert Anciaux wou geld vrijmaken voor een nieuw voetbalstadion in élke Vlaamse provincie, behalve in Vlaams-Brabant. Het geld van onze provincie zou naar het nieuwe stadion van Brussel gaan. Een bericht waar heel wat provinciegenoten verontwaardigd op reageerden.

‘En’, niet ‘in’

Ook de Vlaams-Brabantse ministers voelden zich tekort gedaan en gingen op tafel kloppen. «Ik heb persoonlijk met Bert (Anciaux) gesproken over deze ‘nuance’», zegt Vlaams minister Patricia Ceysens (Open Vld) uit Leuven. «Want ik vind dit niet kunnen. Vlaams-Brabant heeft evenveel recht als elke andere provincie op geld voor een nieuw stadion. En Brussel is Vlaams-Brabant niet. Gelukkig gaf Bert me onmiddellijk gelijk. We hebben in de tekst dus een kleine aanpassing kunnen doorvoeren, die voor ons een groot verschil maakt. Er staat nu ‘Brussel EN Vlaams-Brabant’, en niet langer ‘Brussel IN Vlaams-Brabant’. Pas op, dat wil niet zeggen dat we al zeker zijn van het nieuwe stadion. Over het geld daarvoor is het laatste woord nog niet gezegd. Maar dat geldt voor alle provincies en alle stadions. Het is nu wél zo dat we een eigen stadion mogen verwachten voor Vlaams-Brabant.»

Theo Francken, voorzitter van N-VA Vlaams-Brabant roept nu alle betrokken instanties op om een dossier in te dienen. Maar in Leuven, waar het stadion naar alle waarschijnlijkheid zou komen, zijn ze daar nog lang niet mee bezig. «Om een dossier te kunnen samenstellen en indienen, moeten de criteria van de Vlaamse regering voor de nieuwe stadions vastliggen», zegt Leuvens schepen van Sport Els Van Hoof (CD&V). «Normaal hadden die er al moeten zijn in september, maar ik vrees dat het niet meer voor deze regeerperiode zal zijn. Wij gaan alleszins niet voor een megastadion voor 40.000 bezoekers, maar voor een middelgroot voor 20.000 bezoekers. Die grote stadions zijn nodig als België het WK in 2018 wil organiseren, samen met Nederland. Maar kleinere, degelijke stadions zijn ook nodig als trainingscentra voor de deelnemende ploegen. En daar zou Leuven wel eens ideaal voor kunnen zijn. Wij blijven dus hoe dan ook vragende partij voor een eigen stadion in Leuven.»

Ongetwijfeld net als de Leuvense tweedeklasseploeg Oud-Heverlee-Leuven.

© 2008 De Persgroep Publishing

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s