Lubbeek stopt met onwettige praktijken

 

Het Laatste Nieuws 7 november 2008 
Lubbeek stopt onwettige praktijken
|<< << 4 van 4 >> >>|
Lubbeek stopt onwettige praktijken

Gemeente speelde persoonlijke gegevens door aan bedrijven

Het gemeentebestuur van Lubbeek zal voortaan geen persoonlijke gegevens van inwoners meer doorgeven aan privébedrijven. Het Radio 1-programma Peeters en Pichal kaartte die wanpraktijken al aan, en nu sprak ook minister Marino Keulen (Open Vld) zich ertegen uit.

Lubbeek

Journalisten Annemie Peeters en Sven Pichal bonden de kat de bel aan in hun radioprogramma. Daarin werd aangetoond dat aardig wat gemeenten er geen graten in zien om privégegevens van hun inwoners door te spelen aan commerciële bedrijven.

Gegevens van personen die pas een bouwvergunning hebben gekregen, worden bijvoorbeeld verzonden naar aannemers. En ook kersverse ouders zien opvallend vaak reclame voor babyproducten in de bus vallen. Geen toeval dus. Lubbeek bleek een van die gemeenten te zijn waar de gegevens werden doorgezonden.

Dubbel probleem

Na Peeters en Pichal sprong ook N-VA op de kar. «Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker heeft er een mondeline vraag over gesteld aan minister Marino Keulen», zegt Theo Francken, provinciaal voorzitter van N-VA. «En diens antwoord was heel duidelijk: ‘volstrekt illegaal’. Hij spreekt zelfs van een dubbel probleem. Niet alleen overtreden de gemeenten de privacywet, maar ook het decreet betreffende de openbaarheid van bestuur. Hij heeft dan ook bevestigd dat hij alle Vlaamse gemeentebesturen de omzendbrief over de openbaarheid van bestuur opnieuw zal bezorgen. En aan het bestuur van Lubbeek kunnen wij alleen maar vragen dat ze deze onwettige praktijken stopt», besluit Francken.

Burgemeester Freddy Vranckx (Open Vld) liet weten dat zijn bestuur onmiddellijk zal stoppen met het doorspelen van privégegevens.

© 2008 De Persgroep Publishing
Advertenties

Een gedachte over “Lubbeek stopt met onwettige praktijken

  1. Pingback: Campagne’09: XII werken in HLN « Theo tuurt naar Vlaanderen en de wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s