Omtrent Bert Anciaux

 ‘ t Kan rap gaan. Amper twee weken geleden postte ik een bericht waarin ik Joris Vandenbroucke en Stijn Bex enthousiast opriep om de VlaamsProgressieve voorzittershamer over te nemen. Vandaag hebben beide heren hun lidkaart verscheurd en zetelen ze als onafhankelijken in respectievelijk het Vlaams Parlement en de Leuvense gemeenteraad.  Hun overstap naar Sp.a is nakend.

Aanleiding vormt hun ongeloof in een zelfstandige koers met Vl.Pro. Begrijpelijk, een vlugge screening van de VlaamsProgressieve verankering in Vlaams-Brabant spreekt boekdelen. Enkel de afdelingen Leuven (Stijn Bex) en Herent (Jos Bex) stellen iets voor, en net daar is het momenteel tabula rasa (met uitzondering van de dappere Leuvense schepen Mohammed Ridouani). Met het handjevol overgebleven basismilitanten is het quasi onmogelijk om de levensbelangrijke logistieke poot (affiches plakken, folders uitdelen, brieven verzenden, …) tijdens de verkiezingen draaiende te houden, als campagneleider van de voorbije drie campagnes weet ik waarover ik spreek. Bijkomend probleem vormt hun gebrek aan een charismatische leider, genre Jean-Marie Dedecker. LDD behaalde met een minimum aan militanten immers wél de kiesdrempel. Maar dit enkel dankzij hun boegbeeld en hun uitgesproken centrum-rechts profiel. Vergeet ook niet dat de gemiddelde Vlaming centrum-rechts stemt, en hoe langer hoe meer.

Kortom, Vl.Pro is ten dode opgeschreven. Ze zullen de kiesdrempel niet behalen en hun stemmen komen ten goede aan de grote partijen (= N-VA scenario ’03). Verstandige overblijvers als Geert Lambert, Wouter Van Bellingen en Mohammed Ridouani zouden beter bij ons aansluiten. Voor mijn part zijn ze alleszins van harte welkom.

 En wat ik van de demarches van Bert Anciaux vind? Totaal ongeloofwaardig. Hij berokkent het politieke bedrijf in het algemeen en de Sp.a in het bijzonder meer schade dan profijt. Voor Bert draait het altijd op de eerste plaats om Bert. En overschat zijn electorale slagkracht niet. Die is lang niet meer wat ze ooit geweest is. Meer nog, iemand met een slecht karakter ziet in zijn opeenvolgende verkiezingsresultaten een bepaalde wiskundige regelmaat, namelijk een halvering per verkiezing.

2003: 2de plaats Senaat Sp.a-Spirit: 212.374 voorkeurstemmen

2004: lijstduwer Europees Parlement Sp.a-Spirit: 101.357 voorkeurstemmen

2007: lijstduwer Senaat Sp.a-Spirit: 60.349 voorkeurstemmen

2009: ?

Sta me toe een voorspelling te doen: ‘de heer Bert Anciaux haalt over zes maanden nog 30.000 voorkeurstemmen.’ Tenminste, als hij van de kameraden nog een plaatsje op een Europese lijst krijgt. Misschien mag hij al blij zijn met het lijsttrekkersschap van de Brusselse lijst. 

Genoeg voor een ministerpost?

Er zijn nog zekerheden…

 

Advertenties

Een gedachte over “Omtrent Bert Anciaux

  1. Pingback: Bert Anciaux: enig in zijn soort. « Majorfacts.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s