Bert Anciaux: naast partijloos ook principeloos

 Onze Vlaamse ministers reizen heel wat af, en terecht, om Vlaanderen op de kaart te zetten is het noodzakelijk om een actieve aanwezigheidspolitiek te voeren in Europa en ver daarbuiten. Geert Bourgeois maakte als Vlaams minister van buitenlands beleid en ontwikkelingssamenwerking heel wat reizen. Principieel als hij is, gebeurde dit erg gedisciplineerd, was het puur zakelijk en nam hij nooit vrouw of familie mee. Karel De Gucht van zijn kant, neemt ‘zijn Mireille’, politierechter aan het beruchte parket van Dendermonde (lees Meulenaere in Knack!) , wel vaak mee. Niettegenstaande het feit dat ze haar vliegtuigtickets steeds zelf betaalt, kan je je de vraag stellen of een rechter zomaar tijdens het gerechterlijke werkjaar mag en kan vertrekken. Is er al niet voldoende achterstand bij justitie? Maar kom, tot daar, De Gucht is verstandig genoeg om zich hieraan niet te laten vangen (evenmin als aan die Fortisaandelensaga trouwens, daar heeft hij volgens mij niets mee te maken).

 Wie echter lang niet zo verstandig is, is ons aller Bert Anciaux. Bert heeft er namelijk niets beters op gevonden om tussen zaterdag 27 december en donderdag 1 januari op ‘ministeriële zending’ naar New York te gaan, met ‘ons Damienne’ welteverstaan. Ook zijn kabinetschef en trouwe (laatste?) ‘buddy’ Guy Redig mag mee. Leuk toch, zo met zijn drietjes op kosten van de belastingsbetaler new year shoppin’ in New York City. Voor alle duidelijkheid moet ik wel zeggen dat ik niet weet wie ‘ons Damienne’s’ ticket betaalt.

Hij zal dit uiteraard in alle toonaarden ontkennen. Officieel heeft hij er immers een aantal erg belangrijke werkvergaderingen gepland, o.a. met de directie van het Metropolitan Museum over de Magritte en Ensor tentoonstellingen in 2009. Althans dat kan ik opmaken uit de desbetreffende ‘Mededeling aan de Vlaamse Regering’ van 5 december jl. Het is namelijk zo dat werkbezoeken en ministeriële zendingen steeds gemeld dienen te worden aan de voltallige Vlaamse Regering. (Zo werd mijn nieuwsgierigheid trouwens gewekt.)

Wat ik me echter al de hele tijd afvraag is wanneer hij die mensen zal ontmoeten. Bert en co vertrekken op een zaterdag en komen donderdag al terug. Hmm, even kijken, zaterdag en zondag kunnen we schrappen want dan is het ook in NY weekend. En net als bij ons is tussen kerst en Nieuwjaar het maatschappelijke leven er zo goed als dood, ja zelfs in ‘the city that never sleeps’.

 Weet je wat ik denk? Ik denk dat Bert gewoon nog eens ferm wil profiteren van zijn laatste maanden als minister. Een gezinsuitje naar de States past perfect in dat plaatje.

Et après moi? Le déluge!

Na partijloos wordt Vlaanderen’s meest controversiële linkse politicus nu ook principeloos.

Hoe is het ooit zover kunnen komen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s