Verbaal robbertje met burgemeester Vranckx

Het dossier van de Lubbeekse Dorpsstraat wordt al jaren stiefmoederlijk behandeld door ons gemeentebestuur.

Ik vocht hierover gisteren op ROB tv een robbertje uit met onze burgemeester, hier te bekijken.

Concrete aanleiding is volgend persbericht:

Dossier Lubbeekse Dorpsstraat: de schaamte voorbij

 

De Lubbeekse Dorpsstraat is een echte dorpskanker. Niettegenstaande de grootste basisschool van Lubbeek er gevestigd is, gebeurt er al meer dan 20 jaar niets aan de hoge verkeersonveiligheid. In 2006 leek het er nochtans even op dat dit dossier in de goede richting zou evolueren. Uit het toenmalige antwoord van de bevoegde Vlaamse Minister van Openbare Werken op een vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker (N-VA), bleek immers dat de gemeente eindelijk een voorontwerp tot herinrichting van de Dorpsstraat had ingediend. Tot zover het goede nieuws, want het voorontwerp bleek technisch helemaal niet in orde, met als gevolg dat het door de Vlaamse administratie werd teruggestuurd. De gemeente en de intercommunale Riobra (de rioolbeheerder binnen de gemeente) moesten hun huiswerk opnieuw maken. Dit is ondertussen twee jaar en half geleden…

 

Uit het antwoord van Minister Crevits op een vraag van Mark Demesmaeker blijkt dat er sindsdien niets gebeurd is met dit dossier. Ze schrijft letterlijk:

 

“Voor het gemeentelijke project ‘Herinrichting Dorpsstraat’ (B201334) is de stand van zaken nog niet gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Er werd nog steeds geen aangepast voorontwerp ingediend door de gemeente of door Riobra (de rioolbeheerder binnen de gemeente). Tijdens een overleg tussen de gemeente, Riobra en VMM van 5 maart 2007 werd gemeld dat de gemeente de aanpassing had opgevraagd bij het studiebureau tegen april. Tot op heden werd echter nog geen gewijzigd dossier ingestuurd.”

       

Kortom, het gemeentebestuur blijft eindeloos treuzelen met het Dorpsstraatdossier. Nochtans is de te volgen procedure om de substantiële subsidie van 675.000 euro vast te krijgen erg eenvoudig, aldus Minister Crevits:

 

“Zodra de gemeente of Riobra een aangepast dossier overmaakt zal het, conform de subsidieprocedure, uiterlijk binnen de 90 dagen opnieuw geagendeerd worden in de ambtelijke commissie. Indien het dossier technisch en financieel voldoet aan de voorwaarden van het subsidiebesluit, kan de vastlegging van de subsidie worden doorgevoerd. De timing van de uitvoering van de werken is bijgevolg in eerste instantie afhankelijk van het indienen van het aangepaste dossier.”

 

N-VA Lubbeek betreurt de onverantwoorde houding van de Lubbeekse beleidsverantwoordelijken en roept hen op om zo snel mogelijk een aangepast voorontwerp in te dienen. Vervolgens moeten de inwoners uitgebreid geïnformeerd én geconsulteerd worden over de plannen. Hierbij moet extra aandacht gaan naar de lokale handelaars die in de Dorpsstraat gevestigd zijn. Zij mogen geenszins de dupe zijn van de hoogstnoodzakelijke herinrichting.

 

 

Voor parlementaire vraag en antwoord: http://www.vlaamsparlement.be/Proteus5/showSchriftelijkeVraag.action?id=530369

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s