Dossier voetbalstadion OHL, take six: nieuw stadion kost minstens 15 miljoen euro

Op basis van mijn berekeningen aan de hand van het model van kostenberekening van de Overlegcommissie Voetbalinfrastructuur Vlaanderen (OVV), kom ik aan een prijskaartje voor het nieuwe multifunctionele voetbalstadion voor OHL van minstens 15 miljoen euro.

 

Een stadion (met aanpalende functies als promenade, businessruimten en kantoren voor de club maar zónder parking en zonder de commerciële ontwikkeling in en buiten het stadion) voor 10.000 toeschouwers kost 14 à 15 mio EURO (ongeveer 1.485 euro per zitplaats). De Vlaamse overheid staat garant voor 20% van de bouwkost van het stadionproject. Ze zal dit hetzij rechtstreeks doen via een kapitaalsparticipatie hetzij onrechtstreeks via een achtergestelde lening van de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Dit betekent concreet dat de Vlaamse overheid inspringt voor om en bij 3 miljoen euro en dat er voor de overige 11 tot 12 miljoen euro naar de club en het stadsbestuur gekeken wordt. Dit kan uiteraard via de klassieke methode maar ook via een PPS-formule. Praten we over een nieuw stadion van 15.000 plaatsen dan komt er ongeveer 50% bij de prijs. Let wel, indien er ook een parking moet worden aangelegd, stijgt de prijs met een derde. In het financieel model van de CVV wordt er gerekend met 1 parkingplaats op 6 toeschouwers en op 500 euro per zitje extra kosten.

 

Samengevat:

 

                            Totaal bedrag        aandeel               aandeel

                                                     Vlaamse overheid   OHL+Leuven

 

10.000 zd parking:       15 mio euro      3 mio euro           12 mio euro

10.000 met parking:    20 mio euro      4 mio euro           16 mio euro

 

15.000  zd parking:      22,5 mio euro    4,5 mio euro      18 mio euro

15.000 met parking:     30 mio euro       6 mio euro        24 mio euro

 

Op het eerste gezicht lijken dit cijfers om van te duizelen. Toch blijft het Leuvense stadionproject, rekening houdend met het groeipotentieel van de club, de zakelijke en multifunctionele mogelijkheden van het stadion en de economische slagkracht van de wijde Leuvense regio, absoluut een haalbare kaart. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s