Wordt Bart onze joker?

De verkiezingen komen dichterbij, zondag 7 juni is het zover. Voor het eerst in 6 jaar gaan we alleen naar de kiezer. De inzet is torenhoog, ons politiek overleven staat op het spel. We moeten minimum 5 gekozenen in het Vlaams Parlement (= een fractie) en Frieda Brepoels terug in Europa krijgen.

De concurrentie is moordend, nu LDD het centrumrechtse veld claimt. Toch geloof ik er in. De Leuvense prof Bart Maddens rekende ons voor dat de drempel voor een zetel in elke provincie op 5% ligt, met uitzondering van Limburg waar de maximale kiesdrempel op 5,9% van de stemmen ligt. Moeilijk, maar doenbaar. Voor Vlaams-Brabant heb ik er zelfs een goed oog in. Met onze parlementsleden en heel wat sterke lokale mandatarissen op de lijst, met Mark Demesmaeker als lijsttrekker en met een totaal ongeloofwaardige en verdeelde CD&V (laatst nog Vlaamse gorillakreten gehoord van Doomst of Van Rompuy?) in onze provincie, moet er een tweede zetel inzitten. Vooral in het ‘strijdgebied’ Halle-Vilvoorde zit er heel wat Vlaams kiespotentieel, ontgoocheld in en verbitterd door de gebroken beloftes van CD&V en VLD, met de niet-splitsing van B-H-V als ‘top of the bill’. 

Tot slot mag het gezegd worden, vriend en vijand zijn het erover eens dat we over één grote troef beschikken: BDW. Bart De Wever wordt onze joker. Zijn passage in De Slimste Mens was natuurlijk electorale kassa, kassa. Maar dat is niet alles. Bart is inhoudelijk één van de sterkste Vlaamse politici. Razendsnel in de analyse, vlijmscherp in het debat. Daarbij komt dat Bart in Antwerpen woont en laat nu net daar het hoogste aantal zetels te rapen vallen. 6% en je zit in de provincie Antwerpen al aan twee zetels, 9% en we hebben er drie. Met sterke luitenanten als Kris Van Dijck en Jan Jambon, maar ook met de tanende populariteit van Filip Dewinter en de bedenkelijke politieke stijl van Jurgen Verstrepen in het achterhoofd, zou de N-VA in Antwerpen wel eens voor de verrassing kunnen zorgen.

BDW in actie: razendsnel analyseren, vlijmscherp debatteren.

2 gedachtes over “Wordt Bart onze joker?

  1. Ik hoop dat je gelijk hebt, Theo, maar alles zal afhangen hoe de vierde macht ons behandelt of in welke mate wij in staat zijn om die vierde macht te gebruiken.

    Het mag voor iedereen duidelijk zijn dat het peilingssucces van LDD uitsluitend te wijten is aan plat populisme en zuivere media-aandacht. Niet dat wij ons tot dergelijk kiezerbedriegend populisme moeten verlagen, maar die media-aandacht moeten we proberen vast te krijgen. Het is echter maar de vraag of VRT en VTM het over hun hart zullen krijgen om ook N-VA te betrekken in debatten en dergelijke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s