Draait de Rand door?

Afgelopen zaterdag hield ik onderstaande toespraak op de N-VA studiedag te Asse. Het onderwerp van de studiedag was ‘lokaal sociaal beleid, maatschappelijke integratie en taalverwerving’                                              

Beste mensen,

 

Draait de Rand door? Zo kopte een kwaliteitskrant ongeveer een jaar geleden.

 

De Vlamingen kampen met een minderwaardigheidscomplex en dit uit zich in (licht) fascistoïde en racistische trekjes. Althans dat is wat alle Franstalige en zelfs een aantal Nederlandstalige opiniemakers ons dezer dagen willen doen geloven. Het beleid van de Vlaamse Regering als veruitwendiging van de boosaardige Vlaamse volksaard. De Franstalige kaakslagen waren de voorbije jaren en maanden dan ook nauwelijks te tellen. Of het nu ging over de Vlaamse Wooncode, over het toezicht op het faciliteitenonderwijs, over de verkoop van gemeentelijke bouwkavels of over de benoeming van de drie incivieke burgemeesters, telkens hoorden we dezelfde aanklacht: ‘Jullie/Wij Vlamingen zijn bekrompen en racistisch. Wij/Zij Franstaligen zijn open en verdraagzaam’. Een mens zou het op de duur nog beginnen geloven…

Tot zover de emotie, tijd voor enige ratio. Sinds het Pact van Vilvoorde worden deze attitudes namelijk erg nauwkeurig opgevolgd en internationaal vergeleken, meer bepaald via de doelstellingen 14 (‘Vlaanderen is tegen 2010 een meer tolerante en meer verdraagzame samenleving waarin iedereen volwaardig kansen heeft om aan het maatschappelijke en politieke leven deel te nemen’) en 15 (‘Vlaanderen is tegen 2010 substantieel meer gericht op en aanwezig in het buitenland en de internationale gemeenschap’). En wat blijkt? Vlamingen staan opener ten overstaan van andere culturen en meer Vlamingen dan Franstaligen (54% vs 49%) vinden vreemdelingen een verrijking voor de samenleving. Kortom, de Vlamingen blijken niet minder, maar net meer verdraagzaam te zijn dan de Franstalige Belgen. We zitten hiermee trouwens pal op het Europese gemiddelde.

Misschien komt dit wel door onze excellente vreemde talenkennis? Uit diezelfde Eurobarometer blijkt immers dat maar liefst vijfentachtig procent van de Vlamingen in minstens één andere taal dan het Nederlands kan communiceren. Driekwart kan dit in minstens twee vreemde talen en bijna tweederde van de Vlamingen kan in drie of meer vreemde talen een gesprek voeren. We staan hiermee internationaal aan de absolute top. De Franstalige Belgen (‘et si fier d’être’) hinken ver achterop. Nauwelijks de helft spreekt minstens één andere taal dan het Frans, amper eenderde kan een gesprek aanknopen in meer dan twee vreemde talen.

Kortom, uit niets blijkt dat we een bekrompen of racistisch ‘volkje’ zouden zijn. Wel integendeel, onze uitstekende vreemde talenkennis maakt net dat we meer openstaan voor andere culturen. Bij deze dan ook een warme oproep aan de Desmetten en Vandermeerschen van deze wereld om ermee op te houden ons een minderwaardigheidscomplex aan te praten.

 

Beste vrienden, wat is er dan wel aan de hand?

 

Vlaams-Brabant staat sterk onder druk en die druk wordt onhoudbaar. 1 op 4 van de kinderen in het basisonderwijs in Halle-Vilvoorde spreekt thuis geen Nederlands. En dit is zonder de 3600 leerlingen in de Franstalige faciliteitenscholen gerekend. In sommige gemeente zoals Machelen en Overijse bedraagt dit aandeel al 1 op 2. De verbrusseling van Vlaams-Brabant neemt hand over hand toe. En dit bezorgt veel, heel veel inwoners. Flink beleid is noodzakelijk!

 

Flink beleid, maar steeds met respect voor iedereen. Wij vragen datzelfde respect van de Franstaligen. En daar zoals we weten, knelt juist het schoentje.

 

Over exact 4 maanden zijn er Vlaamse deelstaatverkiezingen en het politieke ratrace is begonnen. Ik hoop dat we vandaag een eerste aanzet kunnen geven voor een sterk programma rond taal, sociaal beleid en integratie. Ik doe hierbij een appel op het gezond verstand in onze Rand. De verfransing ís op de eerste plaats een sociaal probleem, we zullen het dan ook moeten oplossen met sociale maatregelen. Aan jullie het woord.

Advertenties

2 gedachtes over “Draait de Rand door?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s