Het einde van de geschiedenis en de laatste mens

 

 De Amerikaanse Prof. Dr. Francis Fukuyama schreef in 1992 met ‘The end of history and the last man’ een absolute non-fictiebestseller. Hierin verdedigt hij de stelling dat het einde van de Koude Oorlog meteen ook het einde van de ideologische evolutie van de mensheid ten einde zal blijken te zijn en dat de Westerse liberale democratie universeel gezien als ultieme vorm van regeren zal worden beschouwd. Een briljant boek van een briljant man.

We staan volgens mij aan de vooravond van de zwaarste beproeving ooit van deze gewaagde stelling. Eén van de basispijlers van een gezonde liberale democratie is immers een solide financieel systeem. En daar knelt het schoentje. Op basis van een aantal vertrouwelijke gesprekken voorspel ik een totale bancaire implosie in het komende half jaar. KBC en DEXIA zullen kopje onder gaan. Een nationalisatie zal de enige oplossing blijken. Pech voor de aandeelhouders, maar de spaarders primeren. Met drie mastodonten van banken in haar portefeuille, moet je geen rekenwonder zijn om in te zien dat België noch Vlaanderen onmogelijk het gewicht van al deze spaardeviezen kan torsen. Onze internationale kredietrating zal onmiddellijk verlaagd worden. De staatsschuld zal razendsnel oplopen. De begroting zal totaal ontsporen. België zal afstevenen op het faillissement, de euro is onze enige houvast. Het hele land zal op haar grondvesten daveren. De totale chaos is niet langer ondenkbeeldig.

 

Je zal misschien denken dat ik wat te hard van stapel loop, maar ik ben lang niet alleen in deze analyse. De visionaire Prof. Dr. Nouriel Roubini, alias Dr. Doom, voorspelt dit ook. En die heeft toch wel enige geloofwaardigheid als het op economische voorspellingen aankomt. Zo waarschuwde hij in 2005 al voor de zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt en in 2006 voorspelde hij de huidige crisis.

 

Het verkiezingsthema wordt de financiële crisis en niets anders. Vergeet B-H-V, vergeet het communautaire, het zal om onze spaarcenten gaan.

 

Angst en paniek zijn slechte raadgevers, wat moeten we dan wel doen?

 

Een ontredderde bevriende topbankier gaf me vorige week zijn oplossing: “Geld bijdrukken, Theo. Gewoon de drukpersen op volle toeren zetten.” Totaal onverantwoord natuurlijk omdat dan het inflatiespook onmiddellijk zal opduiken. “In Zimbabwe misschien”, antwoordde ik. Toch waren zijn woorden nog niet koud of het stond op de voorpagina van The Independent. The Bank of England gaat maar eventjes 50 biljoen Sterling bijmaken…

 

Neen, ik zie geen pasklare oplossingen voor het ogenblik. Wat ik wel weet is dat ik geen rotte euro meer op mijn spaarrekening heb staan. En dat zal nog even zo blijven.

 

PS: Voor de geïnteresseerden, zondag vond er een erg interessant debat plaats op ABC over de bankencrisis. Klik hier om het te bekijken.

Advertenties

Een gedachte over “Het einde van de geschiedenis en de laatste mens

  1. Nu ja, als iedereen naar die lichtbak van de crisis zit te kijken kan de meerderheid in de Kamer gewoon BHV stemmen. Durven de Franstaligen het aan om de regering lam(mer) te leggen daarom?

    Anderzijds, als de ‘omvang’ van België of Vlaanderen een probleem is, dan kan men misschien best naar een Benelux bank grijpen, maar dan eentje zonde ‘edele’ oude krokodillen, waar ego’s meer spelen dan de rede.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s