Dossier voetbalstadion OHL, take six: Vlaamse Regering rijdt zich klem door te krappe timing

Al sinds 2007 pocht sportminister Anciaux aan eenieder die het wil horen over zijn ‘grootse’ bouwplannen voor het voetbal. Toch resulteerde dit pas eind januari 2009 in een officiële regeringsbeslissing. De bedoeling is om met 50 miljoen euro een financiële hefboom te creëren waardoor uiteindelijk tegen 2016, 10 tot 12 nieuwe of vernieuwde multifunctionele stadions worden verwezenlijkt. In de januarinota aan de Vlaamse Regering wordt een kader getekend waarbinnen de clubs en lokale overheden een dossier kunnen samenstellen en indienen. Ze zouden hiervoor 2 maanden tijd krijgen. Tot zover het goede nieuws…

 

Door getreuzel en politieke spelletjes werd de brief naar de clubs pas vorige week besteld. De deadline voor het indienen van een dossier is hierdoor verschoven naar 27 april. “Geen probleem”, zal je misschien denken. Wel, dat weet ik nog zo niet. Vanaf 1 mei treedt het Vlaams Parlement immers in de ‘pre-electorale periode’. De Vlaamse Regering gaat bijgevolg in ‘voorzichtige zaken’. Dit is niet hetzelfde als het sinds juni 2007 alombekende begrip van ‘lopende zaken’, maar het is toch ook een forse rem op de bewegingsvrijheid van de Vlaamse Regering. Ik gok er dan ook op dat de huidige Vlaamse Regering geen selectie van dossiers meer zal maken. Hoe graag ook Anciaux deze pluim nog op zijn hoed wil steken. Doet de Regering dit toch, zouden de clubs die naast het Vlaamse manna grijpen, wel eens naar de Raad van State kunnen stappen. En indien de Raad van State consequent is en dezelfde argumentatie hanteert als in haar recente arrest nr. 187.647 van 3 november 2008, is een schorsing van deze regeringsbeslissing hoogstwaarschijnlijk.

 

Kortom, de Vlaamse Regering heeft zichzelf klem gereden. Het zal aan de volgende Vlaamse Regering zijn om deze knoop door te hakken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s