Lang leve de tweedekeus trekpaarden!

 

Decreet Demesmaeker

Twee weken geleden keurde het Vlaams Parlement het grond- en pandendecreet goed, inclusief het luik ‘wonen in eigen streek’. Dit luik is integraal gebaseerd op het ‘decreet Demesmaeker’, genoemd naar de fiere auteur ervan, onze Vlaams-Brabantse lijsttrekker Mark Demesmaeker.

Bloed, zweet en tranen heeft dit ons gekost. De N-VA heeft als kleine regeringspartij veel in de weegschaal gelegd om dit punt binnen te halen. En toch is het gelukt, zelfs al zitten we al zes maanden niet meer in de Vlaamse Regering.

Waarover gaat het?

 

Wel, het is eerder eenvoudig. Gemeenten met een hoge migratiedruk en hoge bouwgrondprijzen, moeten hun woonuitbreidingsgebieden, wanneer ze worden aangesneden, voorbehouden voor mensen die een voldoende band met de gemeente hebben. Concreet gaat het dan om volgende criteria:

1° gedurende ten minste zes jaar onafgebroken woonachtig zijn geweest in de gemeente of in een aangrenzende gemeente, op voorwaarde dat deze eveneens voorkomt op de lijst;

2° op de datum van de overdracht werkzaamheden verrichten in de gemeente, voor zover deze werkzaamheden gemiddeld ten minste een halve werkweek in beslag nemen;

3° op grond van een zwaarwichtige en langdurige omstandigheid een maatschappelijke, familiale, sociale of economische band met de gemeente hebben opgebouwd.

 

Een provinciale beoordelingscommissie beslist hier finaal over. In se gaat het om 67 gemeenten waaronder Antwerpen, Gent en Leuven.

Ik gaf meer toelichting op het ROB nieuws van vorige vrijdag. Hier te bekijken.

 

Tweedekeus trekpaard

 

Een op en top sociale maatregel dus. Toch kon klein links het niet laten om uit te halen naar Mark. Zo noemde kameraad Pauli, Mark in een editoriaal ‘een tweedekeus Vlaams-Brabants trekpaard (een ondersoort die alleen van stal komt met oogkleppen op).

 

Ik kan enkel vaststellen dat er van de 124 Vlaamse parlementsleden, slechts een handvol zijn die een belangrijk eigen decreet hebben binnengehaald. Gesteund en gestemd, ook door de socialisten. Met andere woorden, als Mark ‘tweedekeus’ is, wat is de rest dan?

 

Alleen al daarom zeg ik: lang leve de tweekeus trekpaarden!

Advertenties

3 gedachtes over “Lang leve de tweedekeus trekpaarden!

  1. Waarom mag ik als Vlaming niet meer kiezen in welke Vlaamse gemeente ik wil wonen? Dit lijkt sterk op feodale toestanden, waarbij de inwoners hun dorp niet meer mogen verlaten, tenzij de graaf het toestaat…

  2. Neen, je mag niet kiezen! Als ik in Brussel woon en werk, maar de stad wil ontvluchten en bijvoorbeeld in het mooie Grimbergen wil wonen op één van die woonuitbreidingsgronden, dan mag ik dat niet. Want wat is een familiale of sociale band? Een lief zoeken in Grimbergen of er in de fanfare (vals) spelen? En wat is langdurig? Vijf jaar? Tien jaar? Wat is zwaarwichtig? Moet ik mijn lief zwanger maken? Blijkbaar mag ik alleen in Grimbergen wonen als ik de dure grondprijzen betaal die de lokale Grimbergse grootgrondbezitters vragen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s