De Lubbeekse politiek geanalyseerd

Het Lubbeekse gemeentebestuur is het noorden kwijt, en het gaat van kwaad naar erger. Ik maak in dit stuk mijn eigen analyse van de situatie.

De kiem: 6 oktober 2006

Op 6 oktober 2006 vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. De liberalen kregen ferme klappen. Ze vielen terug van 12 naar 9 zetels (op 23) en verloren na meer dan 30 jaar hun volstrekte meerderheid. Freddy Vranckx wist op zijn eentje erger te voorkomen. Hij behaalde, tegen de partijtrend in, een monsterscore. Gesterkt door zijn persoonlijke uitslag, onderhandelde hij een bestuursakkoord met de socialisten. Hij gebruikte zijn macht om het akkoord intern door te duwen. Hiermee werd de kiem van alle problemen gelegd.

Freddy Vranckx: de Yves Leterme van Lubbeek

Er ontspon zich een bevreemdend scenario, te vergelijken met wat Yves Leterme overkwam. Freddy Vranckx was te populair geworden. Er werd hem binnen zijn partij niets meer gegund. Laten we ook niet vergeten dat Hilke Verheyden er opnieuw in was geslaagd om een schepenzitje te bemachtigen. En er stonden tussen beiden nog enkele oude rekeningen open. De problemen bleven voorlopig intern, maar het potje begon ferm te koken.

Trop is te veel

En toen barstte de bom. Het begon met de verrassende stemming op de gemeenteraad van januari. Lubbeek besliste om de Europese verkiezingen te boycotten omwille van de niet-splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Althans dat dachten we, want achteraf werd dit besluit terug ingetrokken. Het ging om ‘een verstrooidheid’, zo luidde de uitleg. Toch legde dit vooral het totale gebrek aan overleg binnen de meerderheid bloot.

Overloperij troef

Een tweede donderslag kwam er toen Hilke Verheyden begin februari overliep naar Lijst Dedecker. Na een korte tussenstop bij N-VA, zit Verheyden nu bij haar derde partij op rij. LDD doet hiermee zijn imago van krabbenmand van gefrustreerde overlopers, alle eer aan. Dit platte politieke opportunisme heeft echter grote gevolgen voor de politieke stabiliteit te Lubbeek. Want door de beslissing om in 2007 met een erg nipte meerderheid aan de slag te gaan (12 op 23 zetels), heeft Verheyden plots dé sleutel in handen om de meerderheid te doen kantelen.

Oh ironie!

Met een onberekenbare Verheyden in het schepencollege, ziet het er naar uit dat VLD en Sp.a zich de resterende 3 jaren zullen moeten laten chanteren door diegene die ze steeds hebben uitgespuwd. Oh ironie!

Het begin van het einde?

En dat is nog niet alles, want de blauwe etterbuil is blijkbaar helemaal opengebarsten nu ook onderwijsschepen Muls en raadslid Verreck, dissident zijn beginnen stemmen, en dan nog over de gemeentebegroting, het belangrijkste jaarlijkse beleidsdocument. Dat belooft weinig goeds.

 

N-VA Lubbeek roept burgemeester Vranckx op om als burgervader van Lubbeek op korte termijn orde op zaken te stellen binnen zijn bestuursploeg en de komende jaren Lubbeek te besturen met wijsheid, stabiliteit en politieke handigheid.

Advertentie

3 gedachtes over “De Lubbeekse politiek geanalyseerd

 1. Met veel genoegen en blijdschap heb ik je relaas gelezen betreffende de LDD-partij zowel wat nationaal als regionaal en tevens ook op gemeentelijk vlak. Het is eigenlijk zielig dat mensen ,en ik veronderstel, dat deze toch hoge school hebben gevolgd, zich zo uitlaten op bepaalde personen. Voornamelijk Reekmans en Verheyden die de zweepslagen moeten ondergaan. maar dan zeker onterecht. Leugenachtige verslagen zijn er om in andere landen te verspreiden, maar zeker hier niet. Men kan nooit de gunst van de bevolking naar zich toehalen wanneer men personen in hun privé doen schaad en zeker als de waarheid hiervan zoek is. We weten heel duidelijk dat we nog maar enkele weken voor de verkiezingen staan, tevens weten we ook heel duidelijk dat dit gewraakte LLd -lid een monsterscore zal behalen. Maar dat wil nog niet zeggen dat LLD daarvoor ook aanvallen dienen te ondernemen aan andere personen die de verkiezingstrijd hebben aangevat en dat die dan wel terecht en reeël zijn.Wij haten mensen die namen gebruiken en kijken in hun privéleven of in hun doen, wij zijn geen partij die de ledenlijsten voor iedereen te grabbel gooien , ook zijn wij geen partij die dingen verkondigen die het sacrament van de stervenden zullen aanschouwen in enkele uren na de verkiezingen, neen we zijn een parij die correct en diciplinair zijn tegen over onze leden , onze sympathisanten, onze kiezers alsook tegenover onze tegenstrevers.Personen rechtstreeks met naam durven vernoemen en aanvallen. is een gevolg van klein inzicht naar de toekomst toe.
  Wat iedereen in onze omgeving verbaasd is dat je bepaalde personen hier alleszins voorstelt als zijnde de chrisma van de gemeente , niets is minder waar, maar dat er beloften zijn en goede afspraken met bepaalde personen weten we al te duidelijk en we weten ook dat, wat de ene niet kan schrijven of publiceren , dat de andere dat voor hem doet. Anders is het onmogelijk dat een politieke partij die enkel stemmen hebben gehaald voor onweer, bliksem of orkanen ,deze zouden laten meegelden in een geest van tegenwoordigheid binnen de gemeenteraad.De geest zal er wel zijn maar het lichaam heeft de bevolking niet gewild. We weten dat er bepaalde mensen van een niet verkozen poliieke fraktie met haatgevoelens zitten jegens anderen. maar daar kan deze anderen niets aaan verhelpen als de wil van het volk er anders over beslist.
  Daarom één goede raad, schoenmaker blijf bij je leest en zorg ervoor dat de zinloze teksten geen verdere negatieve reacties uitlokken op de komende verkiezingen. Propaganda voor de verkiezingen zijn heel anders opgevat en zijn een bron van historische plannen die men tracht uit te voeren bij de volgende legilstatuur.
  Met collegiale groeten
  verheyden albert
  vz LDD Groot Lubbeek

 2. Beste Albert,

  Het is me niet duidelijk wat je bedoelt. Maar hoe dan ook, als je zo vaak het katholieke geloof bij je pleidooi betrekt, moet je het gelijk wel aan je kant hebben!

 3. Pingback: Lubbeek onbestuurbaar « Theo tuurt naar Vlaanderen en de wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s