Analyse verkiezingen ’09 Vlaams-Brabant & Lubbeek: van ‘Big Bang’ naar ‘Niks Bang’

 Maandag 15 juni, het meeste stof is neergedwarreld, tijd om te turen. Ik beperk me hierbij tot Vlaams-Brabant en mijn eigen gemeente Lubbeek. met de rest houdt het legertje Wetstraatpaperazzi zich dagdagelijks bezig.

Over Vlaams-Brabant:

– Na de provincie Antwerpen, halen we in Vlaams-Brabant de beste score met 14,15%. Vooral in de Vlaamse Rand scoren we uitmuntend, maar ook in de kantons Haacht, Glabbeek en Leuven staan we erg sterk. 

– In Vlaams-Brabant is er een duidelijk Demesmaeker-effect (32.124 voorkeurstemmen). Met radicaal Vlaamse standpunten gekoppeld aan een maatschappelijke centrumkoers (met groene vingers) sprinten we zelfs een eindje verder dan het Vlaams Belang (12,56%). Een unicum in Vlaanderen.

Vlaamse toegevingen in de Rand? Nu meer dan ooit: Neen, bedankt!

 – CD&V heeft de verkiezingen in Vlaams-Brabant helemaal niet gewonnen. Ze zakken naar 18,8% en 4 zetels. 5 zetels was nochtans hun doel. Tom Dehaene verliest met een onnozele ‘kijk eens wie mijn papa is’-campagne 7.500 kiezers tegenover 2004. Hij trok ditmaal nochtans de lijst. Eric ‘woordbreuk’ Van Rompuy verloor er zelfs 11.000. Van ‘Big Bang’ naar ‘Niks Bang’. Ook bij Jean-Luc vlogen er ten andere een pak politieke en andere kilo’s af (-200.000 voorkeurstemmen op 5 jaar tijd). Een Vlaamse ministerpost voor CD&V Vlaams-Brabant is verder af dan ooit. Herman Van Rompuy zal in 2011 de meubelen moeten redden. Hopelijk voor hem is B-H-V tegen dan gesplitst…

– Frank Vandenbroucke redt de rode meubelen (weeral). Wanneer gaan ze die man nu eindelijk eens leren appreciëren binnen Sp.a?

– Ondanks een miljoenencampagne ontgoochelen Ceysens (Open VLD) en Reekmans (LDD). Peter Reekmans met opgeheven hoofd, Patricia Ceysens venijnig natrappend. Awoertgeroep op alle banken. Spijtig voor Open VLD dat gentleman Marino Keulen niet in Vlaams-Brabant woont…

Over Lubbeek:

– Lubbeek ligt in het kanton Glabbeek. Het kanton Glabbeek is een piepklein kanton met enkel Lubbeek en Glabbeek als gemeenten. Lubbeek telt 13.800 inwoners, Glabbeek telt slechts 5.250 inwoners. De exacte uitslagen en de vergelijking met 2004 vind je hier.

– Wat het meest opvalt is de uppercut die het VB krijgt, -10,3%. Daarnaast scoort Glabbekenaar Reekmans met 8% een stuk minder dan (althans ik had) verwacht. De N-VA doet het met 15,4% dan weer uitstekend. Dit stemt me erg hoopvol voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2012.

– In het kanton Glabbeek namen 5 kandidaten deel: Dr. Paul Duerinckx uit Linden (CD&V), Lubbeeks burgemeester Freddy Vranckx (Open VLD), Lubbeeks eerste schepen Martine Van Bever (Sp.a), Glabbeeks trekpaard Peter Reekmans (LDD) en mezelf. Qua voorkeurstemmen in het kanton Glabbeek zit ik pal in het midden.

Freddy Vranckx: 837

Paul Duerinckx: 707

Theo Francken: 438

Peter Reekmans: 272

Martine Vanbever: 148 

In totaal voor Vlaams-Brabant ziet het plaatje er zo uit:

Peter Reekmans: 4.964

Freddy Vranckx: 3.665

Theo Francken: 3.103

Paul Duerinckx: 2.612

Martine Vanbever: 1.660

Let wel, Paul en Martine waren kandidaten bij de opvolgers (halen sowieso minder voorkeurstemmen) en Reekmans was lijsttrekker (haalt sowieso meer stemmen). Dus in feite vergelijk ik hier appelen met peren.

 

Ziezo dat was een eerste analyse. Aanvullingen, commentaren en tegenanalyses meer dan welkom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s