Regularisatie veroorzaakt wél overrompeling

 Het Nieuwsblad 24 september 2009 
Regularisatie veroorzaakt overrompeling
|<< << 1 van 3 >> >>|
Regularisatie veroorzaakt overrompelingHulpcentrum heeft de handen vol

De nieuwe regularisatieronde zorgt voor een overrompeling bij het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) in Leuven. Mensen die illegaal in ons land verblijven kunnen er terecht voor hulp.
‘Onze agenda zit al voor een maand vol’

Bert Lambeir, CAW Leuven

Leuven

Het is dan wel relatief kalm op de gemeentehuizen en OCMW’s waar vluchtelingen hun aanvraag tot regularisatie kunnen indienen. Bij het CAW in Leuven is dat niet het geval. Mensen die een aanvraag willen doen, kunnen hier hulp krijgen bij het samenstellen van hun dossier. Het is er een overrompeling.

‘We doen wat we kunnen, maar onze mensen hebben echt heel veel werk’, zegt Bert Lambeir van het CAW Leuven op ROB-tv. ‘Het CAW is de enige instantie in de regio Oost-Brabant waar mensen terecht kunnen. De agenda van onze medewerkers zitten al vol voor een hele maand en elke dag komen er aanvragen om hulp bij.’ Er werken twee deeltijdse medewerkers aan de dossiers en die hebben de handen meer dan vol. De regularisatieronde is een week geleden, op 15 september, gestart en loopt nog tot 15 december.

Intussen krijgt het CAW bijval van het kabinet van Vlaams minister voor Binnenlandse Aangelegenheden Geert Bourgeois (N-VA), dat de situatie aankaart. Eén centrum voor heel onze regio is op dit moment gewoon te weinig. ‘Je kan dat het CAW niet kwalijk nemen’, zegt adjunct-kabinetschef Theo Francken. ‘Het is de fout van CD&V en Open VLD die deze regularisatieperiode door de strot van de Vlamingen hebben geduwd zonder dat we de publieke opinie daar om heeft gevraagd. Dat werd pas in juli beslist en in september was het al zover. Gemeentebesturen en OCMW’s waren er helemaal niet klaar voor. Het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk ervaart nu de moeilijkheden daarvan. Er moet misschien op provinciaal vlak gekeken worden hoe dit op te lossen is.’

De stad Leuven kreeg tot vandaag ongeveer tweehonderd mensen over de vloer met de vraag naar informatie. Zeven daarvan dienden al een aanvraag in. Voor meer hulp en informatie verwijst Leuven de mensen door naar het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk. De stad beseft dat het CAW het druk heeft en wil helpen. ‘De periode loopt nog maar een week. Het is logisch dat er een piek is in het begin’, stelt schepen van bevolking Dirk Vansina (CD&V). ‘Maar we willen best iets doen. We zitten weldra met het CAW samen om te bekijken hoe we de volgende tweeënhalf maanden kunnen samenwerken.’

© 2009 Corelio

Een gedachte over “Regularisatie veroorzaakt wél overrompeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s