ARABEAT

 1990, Bingo scoort een Vlaamse superhit met ARABEAT. Let vooral op de tekst van dit liedje. Toen kraaide er geen haan naar en speelde zelfs de openbare omroep het liedje plat, onder de noemer ‘aangebrand maar onschuldig’. Dit anno 2009 in de ether smijten zou op zijn minst leiden tot een klacht van het Centrum voor gelijke kansen en racismebestrijding wegens ‘te stereotiep en discriminerend’. Geen enkele radiozender zou ze ook maar 1 seconde ‘airplay’ gunnen. Of hoe de wereld grondig veranderd is op 20 jaar tijd. Ons streven naar vooruitgang brengt ons soms in de war. de (f)linkse Nederlandse prof Paul Scheffer verwoordt het in zijn standaardwerk over immigratie en integratie ‘Het land van aankomst’  als volgt:

“We leven in een tijd waarin de vooruitgang het alleenrecht heeft, en waarin de ervaring dat iets verloren gaat onmiddellijk wordt weggezet als heimwee naar een verleden, en dan ook nog eens een verleden dat veel te mooi wordt voorgesteld. We zijn heel bedreven geraakt in het herscheppen van de werkelijkheid: verarming noemen we kortweg een verrijking, halftaligheid gaat door het leven als tweetaligheid en benepenheid vraagt om een welwillende bejegening. Maar die buigzame woorden maken de werkelijkheid echt niet soepeler. De botsingen die door de komst van migranten wordt opgeroepen zijn niet langer te ontkennen.”

En verder:

“De migratie die we nu meemaken heeft onze samenlevingen in veel opzichten niet opener gemaakt. Door de traditionele opvattingen die veel migranten meebrengen, zijn oude vragen omtrent de positie van de vrouw ineens weer opgedoken en is de vrijheid van meningsuiting opnieuw omstreden geraakt. Opeen hebben we het weer over godslastering en over geloofsafval. Ook al gaat het soms om opvattingen die we kennen uit onze eigen geschiedenis, dan nog is het geen vooruitgang om de emancipatie van 5O jaar geleden te moeten herhalen.”

Ik deel professor Scheffers’ mening, met die nuance dat het migratie- en integratiedebat niet beperkt mag worden tot het debat over de compatibiliteit van de Islam met de Westerse/Vlaamse samenleving. Als je de pers volgt, is het misschien moeilijk te geloven maar minder dan 1/6de van de jaarlijkse immigratiestroom naar Vlaanderen vertrekt van een overwegend moslimland. Al de rest zijn niet-moslims.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s