Scheidsrechter Maddens vs oude dame België

 Ik heb het hoog op met Prof. Bart Maddens. Hij is niet alleen erg verstandig, hij is nog sympathiek ook. Zo had ik een aantal jaar geleden de eer en het genoegen om naast hem te zitten op de VVB-bus van Leuven naar mijn (voorlopig?) laatste Ijzerbedevaart. De busrit was alleszins leerrijker dan de bedevaart… 

Met zijn politieke strategie van de communautaire standstill tot de Franstaligen vragende partij worden, de zogenaamde Maddensdoctrine, werd hij recent zelfs gebombardeerd tot ‘huisideoloog van de Vlaamse Beweging’.

 Zoals ik het zie heeft ‘Scheidsrechter’ Maddens de verdienste de rust te hebben gefloten. De eerste helft is gespeeld, het was een wedstrijd met veel middenveldspel maar weinig echte kansen om te scoren, het is 0 – 0. Er mocht hier en daar een gele kaart getrokken worden, maar spijtig genoeg zijn, net als bij een wedstrijd van de duiveltjes, rode kaarten uit den boze. De rust kwam geen seconde te laat want door het wegvallen van de spelverdeler (het Vlaamse Kartel CD&V/N-VA) zwalpte het Vlaamse team op het einde maar wat doelloos rond. Dit neemt echter niet weg dat de tweede helft nog gespeeld moet worden. En het ziet er niet naar uit dat de Franstaligen hun catanaggiostrategie  zullen opgeven, wel integendeel. Om doelpunten te scoren zullen we uit een ander vaatje moeten tappen. En dat zal vroeg of laat enkel kunnen door de bankspelers van het VB en LDD ook te laten meespelen. Zoniet zit een overwinning er niet in.

 De Maddensdoctrine gunt ons het broodnodige kwartiertje pauze. Niet meer, niet minder. Want ook al lukt het om de Franstaligen ‘uit te roken’ en ze murw geslaan aan de onderhandelingstafel te krijgen, dan nog blijft ik bij mijn eerdere stelling dat wat er rest van de oude dame België niet meer uit te kleden valt via onderhandelingen. De laatste lendendoeken (sociale zekerheid, justitie, financiën …) zullen enkel uitgaan als ze langs Vlaamse zijde worden afgerukt via eenzijdige maatregelen in het Vlaams Parlement, eventueel zelfs via een Vlaams onafhankelijkheidsreferendum.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s