In Vlaanderen spreekt men geen ‘Vlaams’

 2.432. Exact zoveel leden telt de facebookgroep ‘In Vlaanderen spreekt men Vlaams!’ Maar mensen, Vlaams is toch geen taal?! Hoogstens een samenraapsel van dialecten, het ene al onverstaanbaarder dan het andere. Ik vind dit zo ontzettend bekrompen. Door te spreken van  Vlaams in plaats van Nederlands huilen we mee met de Franstalige wolven in het bos. Het zijn net zij die ons al eeuwen willen laten geloven dat er in Vlaanderen geen gemeenschappelijke taal wordt gesproken, maar enkel tientallen plaatselijke dialecten.

Als ik tegenwoordig naar de VRT kijk, moet ik het stilaan nog beginnen geloven ook. Het Algemeen Beschaafd Antwaarps als cultuurnorm, en oh wee als je er iets van durft zeggen. Zo schold Witse, alias Hubert Damen, Geert Bourgeois recent nog uit omdat Geert het Algemeen Nederlands blijft promoten. En dat voor de openbare omroep! Intriest.

Ik kom in mijn huidige functie veel in contact met nieuwe Vlamingen. Deze gemotiveerde nieuwkomers klagen steen en been over twee zaken, enerzijds dat ze het Nederlands dat ze aan het leren zijn, te weinig kunnen oefenen met de ‘oude’ Vlamingen omdat wij geneigd zijn om onmiddellijk over te schakelen op het Frans of Engels. Anderzijds dat het Nederlands dat ze in de klas leren, niet dezelfde taal is als het Nederlands dat er ‘midden de mensen’ gesproken wordt. Vooral in West-Vlaanderen en Antwerpen hebben de nieuwkomers moeite om de Vlamingen te verstaan wegens de zware dialecten. Als je dit te horen krijgt van een nieuwkomer, sta je wel even perplex moet ik toegeven. De cursus West-Vlaams die de VDAB recent inrichtte, is dan ook een totaal verkeerd signaal. Dat hier ook maar 1 cent belastingsgeld heen gaat, vind ik een regelrechte schande.

Het Nederlands is onze taal, we zouden er verdorie wat fierder op mogen zijn…

2 gedachtes over “In Vlaanderen spreekt men geen ‘Vlaams’

 1. Theo, waarop baseer jij je dat Vlaams geen taal is? Het Vlaams is immers ‘ouder’ dan het Nederlands, een gegeven waar je duidelijk makkelijk aan voorbijgaat.

  Wat de schrijftaal betreft, heb je alvast gelijk. Maar dat komt omdat de geschreven Vlaamse taal zich nooit heeft kunnen en mogen (!) ontwikkelen.

  Dat er steeds meer mensen zijn die zich afzetten tegen het ‘Nederlands’ heeft veel te maken met 2 zaken:
  a. het superioriteitsgevoel van publicaties als Van Dale die de Vlaamse woordenschat en uitdrukkingen steeds als foutief beoordeelde
  b. de vruchteloze pogingen meer dan vijftig jaar lang om de Vlamingen Nederlands te proberen doen spreken

  In Vlaanderen spreekt men dan ook geen Nederlands, maar wel Vlaams. Meer nog, er heeft zich al lang een soort Vlaamse standaardtaal ontwikkeld. Die is inderdaad hoofdzakelijk Brabants van inslag, maar dat is normaal. In elk land ligt de standaardtaal het dichtst bij de taal (of dialect) van de economisch sterkste regio.

  Dat Vlaams en Nederlands sterk van elkaar divergeren, is al door diverse studies bevestigd en wordt ook bevestigd door de dagelijkse taalkundige realiteit.

  Ten slotte, je ergeren aan de term ‘Vlaams’ omdat Franstaligen daar misbruik zouden van maken, is de omgekeerde wereld…

  Nog wat referenties voor jou:
  http://www.vlaamsetaal.info
  http://www.vlaamsetaal.be
  http://www.hermanboel.eu/taal.htm

 2. Herman, Ik ga akkoord met je zin “Men kan het Vlaams tegenover het Nederlands zo ongeveer situeren zoals het Catalaans tegenover het Spaans” uitsluitend in die mate dat in het Catalaans verschrikkelijk veel Spaanse termen en uitdrukkingen zijn binnengedrongen door de nabijheid van de 2 culturen, door Spaanstalige inwijking in Catalonie en vooral in heel hoge mate door het feit dat de Catalanen 10tallen jaren lang geen recht op onderwijs in eigen taal hebben gehad. Met een beetje meer bluf kan je net zo goed stellen dat Catalaans zich op dezelfde manier tegenover het Frans situeert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s