Migratie > Islam

  De laatste maanden wordt er ontzettend veel geschreven over de rol van de Islam in Vlaanderen. Of het nu gaat over het hoofddoekenverbod, over de minarettenkwestie of over de cirkel van achterstand die de huwelijksmigratie al te vaak is, het hele migratiepalet wordt steeds meer verengd tot één ‘kleurtag’, met name ‘moslim’. 

Een analyse van de cijfers maakt duidelijk dat het Vlaamse immigratieverhaal veel, veel genuanceerder is. Enig cijferwerk leert ons dat minder dan 1 op 5 immigranten afkomstig is van een (overwegend) moslimland. Dit betekent dat meer dan 24.000 van de 30.000 jaarlijkse nieuwkomers, NIET uit een (overwegend) moslimland komen. Zelfs als we enkel naar de immigratie van buiten de EU kijken, verwelkomt Vlaanderen nog altijd een stuk meer immigranten uit niet-moslimlanden dan moslims.  Het migratie-onderwerp is met andere woorden veel ruimer en genuanceerder dan we in onze media lezen, horen of zien. Toch lijkt het wel of de Vlaamse Filipinas, Congolezen, Russen, Polen en Chinezen plots uit ons straatbeeld verdwenen zijn…

In de States is het blijbaar niet veel beter, stand-up comedian Tony Hendriks grapte over het gebrek aan nuance in één van zijn shows.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s