Het gedrocht van Dehaene

 Eén van de toegevingen die Dehaene ongetwijfeld actief onderzoekt om de splitsing van B-H-V voor de Franstaligen verteerbaar te maken, is het invoeren van inschrijvingsrechten voor de Franstaligen uit (minstens) de zes faciliteitengemeenten in het Brussels Hoofstedelijk Gewest. Hierdoor blijft de politieke band bestaan tussen de franskiljons in de Vlaamse Rand en de maingains, picqué’s en milquets uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, want deze kiezers zouden zich – om te gaan stemmen – mogen inschrijven in één van de 19 Brusselse gemeenten.

Buiten het feit dat dit zogenaamde ‘inschrijvingsrecht’ totaal ongrondwettig is (dixit Prof. Hendrik Vuye e.a.), kan ik alleen maar hopen dat de CD&V enkel wil praten over een – uitdovend! – inschrijvingsrecht, enkel in de Zes en sowieso voor álle verkiezingen, dus ook de gemeenteraadsverkiezingen. En dat het gaat om actief (stemmen) én passief (kandideren) stemrecht. Dit zou immers concreet betekenen dat indien Van Hoobrouck d’Aspre en co ervoor kiezen om bij de volgende federale verkiezingen niet in Vlaams-Brabant te stemmen, maar wel in het Brussels Hoofdstelijk Gewest (bvb. voor hun grote FDF-leider Olivier Maingain), ze ook in die Brusselse gemeente zullen moeten kandideren voor de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeentelijke FDF-bastions in Kraainem, Wezembeek-Oppem, Drogenbos … zullen duizenden van hun meest rabiate stemmen naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gedraineerd zien. Geloof me, dit zal het leven van de Vlamingen in de zes faciliteitengemeenten er héél wat aangenamer op maken.

 Net daarom maakt dit scenario natuurlijk geen schijn van een kans. Ik maak me geen illusies. In vergelijking met het gedrocht waarvan Dehaene zal bevallen, is de gollem een babyface.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s