Lubbeeks geruzie wordt nationaal nieuws

 En ’t staat al op BELGA. De kleine Lubbeekse gemeentepolitiek wordt nationaal nieuws, zucht…

 Minister Bourgeois stelt gemeente Lubbeek in gebreke
     
       BRUSSEL 09/03 (BELGA) = Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) stelt de Vlaams-Brabantse gemeente Lubbeek in gebreke. Hij wil de onbestuurbaar geworden gemeente daarmee dwingen om een systeem van voorlopige twaalfden goed te keuren. Als dat systeem tegen 26 maart niet is goedgekeurd, wordt een regeringscommissaris gestuurd. Zo heeft minister Bourgeois dinsdag in het Vlaams parlement geantwoord op vragen van Hermes Sanctorum (Groen!) en Felix Strackx (Vlaams Belang).

Door de overstap van een schepen is de meerderheid in Lubbeek (Open Vld-sp.a) gebroken. De meerderheid telde na de verkiezingen twaalf stemmen tegen elf bij de oppositie. Dat is nu net andersom.

De gemeente heeft nog geen goedgekeurde begroting voor 2010 en de oppositie blokkeert ook de toepassing van het systeem van de voorlopige twaalfden, een ingreep waardoor er maandelijks maximaal één twaalfde van de kredieten van het voorgaande jaar kan worden uitgegeven.

Door die geblokkeerde situatie is Lubbeek onbestuurbaar geworden.

Buiten het uitbetalen van de weddes en verzekeringspremies kan de gemeente geen financiële knopen meer doorhakken. Er kan niet beslist worden over subsidies, leveranciers worden niet betaald, enz…

Volgens minister Bourgeois is de situatie “onhoudbaar” en zelfs “dramatisch” geworden. Hij stelt de gemeente in gebreke en doet een oproep aan de gemeenteraadsleden om “hun verantwoordelijkheid op te nemen” en het systeem van voorlopige twaalfden goed te keuren. Als de gemeente dat tegen 26 maart niet heeft gedaan, stuurt de N-VA-minister een regeringscommissaris.

Naar verluidt komt de gemeenteraad van Lubbeek op 17 maart samen.

    DRM/(AHO)/

./.

091738 MAR 10

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s