blauwe bont / bont en blauw

 Met zichtbare zenuwachtigheid rondde de bestuursploeg onder leiding van burgemeester Vranckx vandaag de begrotingskaap. Het is te zeggen, de voorlopige twaalfden werden goedgekeurd met 11 stemmen voor (VLD en Sp.a), 11 onthoudingen (Groen, LDD, VB en CD&V) en 1 tegen (CD&V’er Van Goethem). Een begroting voor 2010 is er wel nog steeds niet. Soit, de zending van een Vlaamse regeringscommissaris is afgewend, de gemeente kan terug over middelen beschikken om ‘in lopende zaken’ te gaan. Echte beslissingen blijven wel uit totdat er een definitieve begroting goedgekeurd wordt.

Het stof kan even gaan liggen in ons rustieke dorpje. Ik betwijfel echter of het voor lang zal zijn. De sfeer tussen de twee grote machtsblokken VLD en CD&V zit ver onder het vriespunt, overloopster Hilke Verheyden van LDD blijft een onbetrouwbare partner en binnen de VLD is de oorlog nog lang niet uitgevochten.

Misschien dat Groen! de oplossing biedt en paars-groen in de Lubbeekse steigers zet. Dan is er iets ruimere meerderheid van 13 op 23. Maar Groen! zal boter bij de vis eisen. Met minder dan een eersteklas schepenambt zullen ze hun achterban niet kunnen overtuigen om in deze querulantencoalitie te stappen. En dan is de vraag natuurlijk wie van de huidige schepenen zijn of haar mandaat zal afstaan. En iemand zomaar dwingen tot ontslag is ook niet evident, zelfs met een troostprijs in de vorm van het voorzitterschap van de gemeenteraad en dure beloftes ‘voor de volgende keer’

Mijn inschatting? Paars of paarsgroen, het maakt niet uit, deze coalitie van ruziemakers en tafelspringers eindigt hoe dan ook bont en blauw.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s