Gaan we naar vervroegde verkiezingen?

 De wonderen zijn de wereld nog niet uit… Open VLD dreigt ermee de regering te laten vallen over B-H-V.

Komen er dan toch vervroegde verkiezingen? En zo ja, wanneer?

Ik zie 2 scenario’s:

SCENARIO 1: verkiezingen in juni

Onmiddellijk na de paasvakantie (20 april) blijkt dat ook Dehaene BHV niet kan splitsen, maar een noodwet voorstelt.

Open VLD trekt onmiddellijk haar ministers terug uit de regering, de regering valt via de procedure van de grondwetsherziening (dit duurt nog minstens een week langer, dus rond 1 mei valt ze). Dit leidt tot verkiezingen binnen de 40 dagen, dus op zondag 6 juni of 13 juni 2010 gaan we met z’n allen naar de stembus.

SCENARIO 2: verkiezingen in september

Onmiddellijk na de paasvakantie (20 april) blijkt dat ook Dehaene BHV niet kan splitsen, maar een noodwet voorstelt.

Open VLD heeft haar buik ervan vol en zegt dat ze dan liever het splitsingsvoorstel stemt in de plenaire Kamer. Dan zijn het de Franstaligen (‘zij die toch zo van België houden’) die de verantwoordelijkheid dan maar moeten nemen voor de val van de regering tijdens het EU-voorzitterschap en de internationale blamage voor België.

En nu wordt het even moeilijk.

Qua timing is het zo dat een plenaire stemming pas ten vroegste op donderdag 1 juli kan (dit is de dag dat België het voorzitterschap overneemt van Spanje), gelet op het huidige nog lopende belangenconflict.

Het zit namelijk zo: de Senaat heeft nu pas haar advies over BHV naar aanleiding van het belangenconflict af, hierdoor staat B-H-V op het eerstkomende agenda van het Overlegcomité van 28 april. Vanaf dan begint de overlegtermijn van 30 dagen. Het volgende Overlegcomité is echter al op 19 mei, de 30 dagen zijn dan nog niet afgelopen. Het daaropvolgende Overlegcomité is op 16 juni. Met andere woorden, op 16 juni zal het OC beslissen dat er nog geen oplossing gevonden is. Rond 26 juni zal deze beslissing per brief overgemaakt worden aan de Kamervoorzitter. De stemming van het splitsingsvoorstel kan pas dan geagendeerd worden, dus op donderdag 1 juli ten vroegste.

Indien het werkelijk zover komt, zullen de Franstaligen in de Kamer aan de alarmbel trekken net voor de stemming. Hierdoor belandt dit dossier voor 30 dagen op de agenda van de federale regering voor overleg. Dit betekent dat indien er op 1 augustus geen akkoord is, de regering Leterme valt. In dit tweede scenario komen er vervroegde verkiezingen op zondag 5 september of op zondag 12 september 2010. Hierdoor wordt de zomervakantie vermeden.

Europees voorzitterschap

In dit tweede scenario is het niet ondenkbaar dat de huidige regering gedurende 3,5 maanden (medio september tot eind december) in lopende zaken gaat om het Belgisch voorzitterschap naar behoren af te handelen. In tussentijd kan er gezocht worden naar een nieuwe meerderheid, die er dan pas echt zou komen begin 2011.

Twee bijkomende bedenkingen:

1/ In geen van beide scenario’s is BHV gesplitst. Dit betekent dat we hoe dan ook naar ongrondwettelijke verkiezingen gaan in Vlaams-Brabant.

2/ Het feit dat Open VLD het sterk doet in de peilingen, is een extra motivatie om nu het been stijf te houden. De Croo is een economist en denkt als een economist. In een sterk volatiele markt is het beter je winst direct te ‘cashen’.

2 gedachtes over “Gaan we naar vervroegde verkiezingen?

  1. Onnozelaars.
    Die opgeblazen kikker De Croo is pas enkele dagen voorzitter en doet reeds de regering vallen.
    Wie denkt hij wel dat hij is ???
    En wat met verenigingen die activiteiten gepland hebben, soms dure, of reizen, denken die onnozelaars daar ook wel eens aan. Afschieten dat tuig, en liefst zo rap mogelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s