Gastarbeiders van de 21ste eeuw

polen1 In Nederland woedt een hevig maatschappelijk debat over wat te doen met de immiganten uit de zogenaamde MOE-landen, de Midden- en Oosteuropeese landen (Polen, Bulgarije, Roemenië, …).

MOE-landen?

Sinds deze landen lid zijn van de Europese Unie kent ‘het Rijke Westen’ een ware toevloed. Maar omdat er in Nederland enkel verplichte en geen vrijwillige inburgering bestaat, vallen deze nieuwkomers volledig buiten hun strenge inburgeringstrajecten. Migranten uit de Europese Unie kunnen immers niet verplicht worden om een inburgeringscursus te volgen. Je weet wel, vrij verkeer van werknemers en zo…

De Europese mandarijnen te Brussel kijken vanuit hun ivoren toren naar hun onderdanen en zien de verlichte homo universalis als maatstaaf voor hun beleid. De hoogopgeleide, zelfontwikkelde Europeaan die grasduint in het leven. Kortom, een ideaal dat mijlenver staat van de Bulgaarse/Poolse/Roemeense realiteit. Wie me niet gelooft, leest er best even Geert Mak’s bestseller ‘In Europa’ op na.

Het Verdrag van Lissabon openbreken?

De Nederlanders zitten dus met de handen in het haar. Ze vrezen dat ze hierdoor dezelfde fouten zullen maken als in de jaren ’60, toen de eerste naoorlogse stroom gastarbeiders naar het Westen werd gelokt. Het feit dat er toen een totaal gebrek was aan een integratiebeleid (laat staan een inburgeringsplicht), maakt dat we de boel nu nog aan het opkuisen zijn. En de politici uit Den Haag willen dit met ‘de gastarbeiders van de 21ste eeuw’ niet opnieuw mee maken. 

Hun bekommernis is zelfs zo groot dat de Nederlandse overheid op Europees niveau actief aan het lobbyen is om het Verdrag van Lissabon open te breken opdat de inwoners van de toekomstige Lidstaten wél aan de inburgeringsplicht onderworpen kunnen worden. Want stel je voor dat Turkije morgen bij de EU komt,  en dat daardoor geen enkele Turkse importbruid(egom) nog verplicht kan worden zich in te burgeren… 

En in Vlaanderen?

In Vlaanderen zien we een identiek migratiefenomeen, maar loopt het niet zo’n vaart. In tegenstelling tot onze Noorderburen kennen wij wel vrijwillige inburgering, en we zien in onze statistieken bijvoorbeeld dat de Polen erg inburgeringsbereid zijn, zij het dan op vrijwillige basis.

Toch mogen we de trein niet missen. We moeten er ons op voorbereiden dat de migratie van deze eeuw vooral uit het Oosten zal komen en blank zal zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s