Knack blundert ‘big time’

Ik verschoot me gisteren een hoedje toen ik mijn favoriete weekblad, Knack, uit de brievenbus viste en begon te lezen. Knack-hoofdredacteur Karl Van den Broeck blunderde ‘big time’ in zijn veelgelezen Opinie. Karl rekende ‘op een uurtje’ een oplossing voor B-H-V bijeen, en verkondigde apetrots dat de ‘ex-premier nu eindelijk weet wat hem te doen staat.’ En dit dankzij onze Karl, mooi toch. En uiteraard zonder de extremisten van de N-VA. In het plan Van den Broeck zijn communautaire mestkevers niet welkom, che pensi.

Allemaal leuk nieuws, maar toen ging het mis… Karl tokkelde als een bezetene op zijn Knack-rekenmachientje, maar vergat de basisgegevens. In de Kamer zetelen immers geen 120 of 130 parlementsleden, maar 150. U vraagt zich nu waarschijnlijk af, wie dat dan allemaal zijn en wat die dan de hele dag doen, maar daar gaat het nu even niet over. Karl’s rekensommetje klopt niet, een 6-jarige doet beter. Zet alle regimepartijen bijeen minus de MR (die omwille van het FDF in dit dossier toch ook wel ‘anti-regime’ is), en je komt nog niet aan een bijzondere meerderheid van minimum 101 op 150 in totaal. Zolang Reynders Maingain’s arm niet omwringt kan Dehaene zijn ‘verdrink de vis’-strategie opbergen. En het ziet er niet naar uit dat Reynders Maingain ook maar iets in de weg zal leggen, wel integendeel. Het zal u dan ook niet verbazen dat ik gisterenavond uit een erg goedgeplaatste CD&V-bron vernam dat Dehaene niets heeft en dat Thyssen en met haar het hele partijapparaat ferm in paniek zijn.    

Karl’s conclusie was wél een schot in de roos, ik citeer: 

‘Het worden cruciale dagen voor de Belgische democratie. Na Pasen wordt alles anders. Place your bets, ladies and gentlemen. Rien ne va plus.’

Vergissen is menselijk, ik blijf alvast een Knackfan.

Karl van den Broeck De hoofdredacteur! himself! En dus niet 1 of ander stagaireke. Ai, ai, ai… Tijd om de bladspiegel eens boven te halen, Koen?

 

Dit is het artikel, het is al weggehaald op de Knack-site en op Kanaal Z, waar Karl dinsdag deze theorie mocht komen verkondigen, vind ik het ook niet terug.

Lang leve Mediargus!

Knack 7 april 2010 
Rien ne va plus
|<< << 1 van 7 >> >>|
Rien ne va plus

Jean-Luc Dehaene heeft nog een paasvakantie om Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen. En om het land te redden.
Bij de N-VA wisten ze niet wat ze hoorden toen het in de wandelgangen van de Wet-straat begon te gonzen over gesprekken tussen koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene en Groen! en SP.A. Die (veelvuldige) contacten staan in schril contrast met de cold shoulder die Dehaene De Wever en co. heeft toegekeerd. De nieuwe opstoot over de burgemeesters in de faciliteitengemeenten kan niet los gezien worden van de verontwaardiging hierover bij de N-VA.
De reactie van FDF-voorzitter Olivier Maingain was voorspelbaar. Met zijn schandalige vergelijking tussen Vlaanderen en de nazibezetter wil hij vooral zijn kartelpartner testen. De MR is steeds meer de gegijzelde van het FDF, zeker nu de peilingen op verlies staan voor Reynders en de zijnen.

Waarnemers gingen ervan uit dat de heftige reacties van N-VA en FDF nadelig zijn voor Jean-Luc Dehaene. Een uurtje rekenwerk toont echter aan dat de ex-premier nu eindelijk weet wat hem te doen staat: een oplossing vinden voor B-H-V, zonder de extremisten aan Vlaamse en Franstalige kant.

Is dat mogelijk? Even rekenen. De huidige coalitie heeft met 94 stemmen een ruime tweederdemeerderheid. Maar met slechts 41 stemmen in de Vlaamse taalgroep is er geen ‘bijzondere meerderheid’ (tweederden in de Kamer en een gewone meerderheid in elke taalgroep). Die is nodig om een reeks bijzondere wetten te wijzigen (Financieringswet, Hervorming van de Instellingen, Brussel). En dat zal moeten als Dehaene een onderhandelde oplossing voor B-H-V wil. Als de SP.A meedoet, heeft hij voldoende stemmen. Als Caroline Gennez langs de zijlijn blijft, zijn de vier stemmen van Groen! nipt genoeg om de 45 broodnodige Vlaamse stemmen te verzamelen.

Maar wat als de MR – onder druk van het FDF – weigert een compromis te aanvaarden? Zelfs dan is er met de huidige samenstelling van de Kamer nog een oplossing mogelijk. SP.A en/of Ecolo/Groen! kunnen de bijzondere meerderheid leveren. In dat scenario valt de federale regering. Maar als er geen B-H-V-oplossing komt, zullen de Vlaamse liberalen het kabinet doen springen, zo orakelde voorzitter Alexander De Croo. Een reshuffle van Letermes regering lijkt dus sowieso onvermijdelijk.

De Vlaamse regering lijkt ook al ten dode opgeschreven. Als zij betrokken wordt bij een B-H-V-compromis, dan stapt de N-VA prompt op. En het is maar de vraag of Open VLD Kris Peeters wil depanneren.

Dehaene – en met hem de traditionele partijen – hebben nog één kans om de B-H-V-knoop te ontwarren. Sterker nog: ze hebben nog één kans om het land en de sociale zekerheid te redden. Dat kan alleen als, zoals Letermes kabinetschef Eric Kirsch zegt, de Financieringswet wordt gewijzigd. Alleen dan kan de federale overheid de pensioenen blijven betalen. Dit parlement is het laatste dat hiervoor de nodige bijzondere meerderheden kan leveren. Wanneer het establishment (met of zonder steun van de groenen) faalt, komen er nieuwe verkiezingen. Dan zal N-VA veel meer dan acht federale zetels behalen. De ‘antisysteempartijen’ aan Vlaamse kant (VB, N-VA, LDD) zullen voor een Vlaamse meerderheid voor bijzondere wetten incontournable worden.

Het worden cruciale dagen voor de Belgische democratie. Na Pasen wordt alles anders. Place your bets, ladies and gentlemen. Rien ne va plus .

© 2010 Roularta Media Group
Publicatie: Knack / Knack
Publicatiedatum: 7 april 2010
Auteur: Karl van den Broeck;
Pagina: 17
Aantal woorden: 535
Advertenties

3 gedachtes over “Knack blundert ‘big time’

  1. Ik veronderstel dat de journalist niet de gehele MR buiten de rekensom heeft gehouden. Het FDF kan een afwijkend stemgedrag hebben van de andere MR-leden. Dat het FDF anders stemt dan de rest van de MR is niet uitzonderlijk, zelfs niet in niet-communautaire zaken. Denk daarbij ook aan de laatste staatshervorming. Lambermont werd niet gesteund (noch gestemd) door het FDF, in tegenstelling tot de rest van de MR. Het FDF heeft nu twee leden in de Kamer, dus de optelsom CD&V+VLD+Groen!+CDH+MR(zonder FDF)+PS+Ecolo=104.

  2. B-H-V is nog iets anders dan Lambermont. Dit is de bestaansreden voor het FDF. Als MR niet meedoet is er geen MR meer. Het is zoals met ons Vlaams Kartel CD&V/N-VA. Dat had ook enkel zin zolang CD&V de Vlaamse kaart durfde trekken. De dag dat ze terug voor het afgeleefde belgische regime koos, hebben we dan ook de stekker uit het kartel getrokken. Het FDF zal hetzelfde doen. En vergeet niet dat Reynders ferm in het krijt staat bij Maingain…

  3. Beste Theo,

    De grote opiniemakers in Vlaanderen, de hoofdredacteur van uw favoriete blad inbegrepen, hebben de jongste maanden alles gedaan om een terminaal regime te behouden. De lof der grijze gematigdheid duikt overal op, in alle zelfbenoemde kwaliteitsbladen. Het conformisme in de Vlaamse pers, dat al legendarisch was, neemt nog toe.
    En als de redding van België dit keer toch niet zou lukken, zal het de schuld zijn van een partij die nog geen halve seconde is geraadpleegd. U weet welke partij ik bedoel. Zo zullen ze de mislukking bij het slecht geïnformeerde publiek ook nog verkopen. Uw favoriet blad op kop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s