De Franse pot verwijt de Vlaamse ketel dat hij zwart ziet

Franstalig België verwijt Vlaanderen racisme en discriminatie. Toch zijn de maatregelen die wij nemen, vaak ook in Franstalig België schering en inslag. Of hoe de pot de ketel verwijt zwart te zien.

Enkele frappante voorbeelden (en ik ga het voor de goede vrede nog niet eens hebben over de anti-Vlaamse taalpolitiek in Brussel):

1/ September 2006: De Franstaligen reageren met onbegrip op de Vlaamse veroordeling van de Franstalige FDF-verkiezingspamfletten in de Vlaamse Rand.

Maar wat blijkt? 

De Waalse krant ‘Vers l’Avenir brengt tezelfdertijd op haar voorpagina onder de kop ‘Een kandidate voert campagne in het Nederlands!’ (let op het uitroepteken) het verhaal van de Vlaamse actrice Nicoline Dossche. Deze ‘Vlaamse Waalse’ stelt zich kandidaat in haar woonplaats Incourt. Tijdens haar campagne praat ze met andere Vlamingen in Incourt gewoon Nederlands. Dossche ziet zich ook als hun spreekbuis en dat is in Wallonië niet eerder vertoond. De RTBF wijdt er zelfs een volledige reportage aan. Nicoline wordt nog net niet aan de schandpaal genageld.

2/ Maart 2008: De Franstaligen, het FDF op kop, gaan door het lint als ze horen dat de speelpleinwerking van Liedekerke Franstalige kinderen weigert uit veiligheidsoverwegingen. Minister Keulen geeft de Franstaligen gauw, gauw gelijk en vernietigt het gemeentelijk reglement.

Maar wat blijkt enkele maanden later?

Sint-Lambrechts-Woluwe, de Brusselse (en dus verplicht tweetalige) gemeente van burgemeester Olivier Maingain, doet gewoon net hetzelfde. Op de site van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe staat een brochure over de lokale speelpleinwerking: http://www.woluwe1200.be/utile/broch…catalogue-jjjy Bekijk p. 6: ‘C. CONDITIONS PARTICULIÈRES À L’INSCRIPTION Pour des raisons d’organisation, seuls les enfants capables de s’exprimer en français (notions de base) sont acceptés aux activités.’. Niemand treedt op, Keulen zwijgt als vermoord.

3/ Begin 2010: De Franstaligen lopen storm tegen het decreet ‘wonen in eigen streek’ dat sinds 1 september 2009 in voege is. De voorrangsregeling voor mensen uit eigen gemeente is ongrondwettelijk en puur racisme, oordelen ze. De Fransdolle krant Le Soir publiceert een opiniestuk vergezeld van een Afrikaanse genocidefoto. De Standaard en De Morgen veroordelen de foto, maar geven de Franstaligen ‘au fond’ gelijk. 

Maar wat blijkt?  

In Wallonië gebeurt al jaren net hetzelfde. Of wat te denken van de ‘Waalse wooncode’  (het besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de “Société wallonne du Logement” (Waalse Huisvestingsmaatschappij) of de openbare huisvestingsmaatschappijen”), meer bepaald  Art. 6, 2° dat een voorrangscriterium invoert voor de toekenning van sociale woningen door de openbare huisvestingsmaatschappijen in Wallonië. “Het gezin waarvan één lid sinds minstens drie jaar ononderbroken woonachtig is in de gemeente waar de toe te wijzen woning ligt, krijgt vijf punten.” De Waalse regering hecht dus blijkbaar net als de Vlaamse Regering veel belang aan het criterium want gezinnen met gehandicapte kinderen of ouders krijgen maar vier punten extra.

4/ Sinds de jaren ’60: De Franstaligen in de Rand baseren zich op het personaliteitsbeginsel en weigeren Nederlands te leren of kunnen het, maar weigeren het te spreken. De Vlamingen reageren ditmaal furieus en grijpen terug naar het territorialiteitsbeginsel om respect voor hun taal af te dwingen. Daarnaast moeten ze met lede ogen aanzien hoe de bouwgrondprijzen de pan uitswingen en de sociale verdringing toeneemt. De Franstalige opiniemakers vinden dit ‘belachelijke probleempjes’.

Maar wat blijkt?

De Waals-Brabantse taalgrensgemeenten Bevekom (Beauvechain), Jodoigne (Geldenaken), Hamme-Mille en Graven (Grez-Doiceau) worden sinds een decennium ‘overspoeld’ door kapitaalkrachtigere Vlamingen uit de Leuvense regio. De onvrede bij de oorspronkelijke bevolking neemt hand over hand toe. Hun politici grijpen massaal terug naar het territorialiteitsbeginsel.

Een treffend citaat:

“Probleem is dat er de laatste jaren een instroom is van jonge “wonderboys” die zich niet meer willen integreren in het dorp. Ze sturen hun kinderen naar school in Leuven en ze nemen niet deel aan ons rijke verenigingsleven. De mensen van het dorp hebben het daar moeilijk mee, temeer omdat die inwijkelingen ook de prijzen van de gronden en huizen de hoogte injagen, waardoor de lokale jeugd zich in het dorp geen huis meer kan permitteren.‘ ‘Ik vind dat die Vlamingen zich vergissen als ze sociaal en mentaal in Leuven of Tienen blijven wonen. Hun kinderen zijn daar de dupe van. Ze zullen altijd ontworteld zijn en nooit echt tweetalig. Ik heb trouwens al verschillende van die gezinnen net om die reden zien terugkeren naar Vlaanderen. Ze hebben gelijk. De facto wordt wie hier komt wonen Waal, want we zijn in Wallonië. Aan het woord Marc Deconinck, de PS burgemeester van Bevekom (Beauvechain)*, een gemeente net over de taalgrens in Waals-Brabant (in De Standaard van 12 juli 2008). Maar dit konden evengoed de woorden zijn van de burgemeester van Hamme-Mille, Geldenaken (Jodoigne) of Graven (Grez-Doiceau). Het aandeel ‘Vlaamse Walen’ ligt er nu rond de 15%. Zowat één derde van de bouwvergunningen die deze gemeenten jaarlijks uitreiken voor nieuwe woningen gaat naar Vlamingen uit de Leuvense regio. Niet onaanzienlijk, maar nog altijd een peulschil ten opzichte van het aandeel Franstalige inwoners (Franstalige Vlamingen?) in de gemeenten in de Vlaamse Rand rond Brussel. De afgelopen 10 jaar ontvingen de 19 Vlaamse Randgemeenten maar liefst 40.000 nieuwkomers uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

En nog eentje om af te sluiten. Volgend citaat van PS-burgemeester Deconinck van Bevekom (De Tijd 03/08/06) zegt alles:

‘Vlamingen die naar Wallonië komen zijn welkom, maar moeten zich integreren en dat betekent dat zij de cultuur en dus de taal van de streek moeten leren.”

Bij deze een warme oproep aan alle Franstaligen die zo houden van België: Kijk alstublieft eens eerst in eigen boezem alvorens de Vlamingen te verketteren.

 

*Wie denkt dat Marc Deconinck zomaar ‘een burgemeesterke’ uit Wallonië is, vergist zich schromelijk. Deze heer is een absolute coryfee van de Parti Socialiste. Zo was hij een hele tijd voorzitter van DEXIA en dus een van de voorgangers van Jean-Luc Dehaene.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s