Lang leve de Senaat?

 Campagne voeren en voorkeurstemmen proberen halen is één zaak, het land hervormen is een ander pak mouwen. Dat weten we sinds 2007, de eclatante verkiezingsoverwinning van ons Vlaams Kartel leidde niet tot het verhoopte resultaat, wij trokken er onze conclusies uit, Leterme en co niet. Met zijn defenestratie naar West-Vlaanderen (sowieso al de provincie met het hoogste Calimero-gevoel. Hoe verder van Brussel, hoe hoger het Calimerogevoel) tot gevolg.

De kans dat de zogenaamde V-partijen (N-VA, VB, LDD) na 13 juni ‘incontournable’  worden om een communautaire doorbraak te forceren, schat ik niet hoog in, althans niet in de Kamer. De traditionele B-partijen (CD&V, VLD, Sp.a), desnoods aangevuld met de naïvelingen van Groen! (Van Besien gevolgd tijdens de BHV-onderhandelingen? Hoe goedgelovig kan een mens zijn.), zullen samen nog wel meer dan 44 van de 88 Vlaamse Kamerzetels in de wacht slepen. Maar de puzzel in de Senaat zou op 13 juni wel eens helemaal anders gelegd kunnen worden. Met Dewinter, Dedecker en De Wever halen de V-partijen immers hun raspaarden van stal. Ze zullen het moeten opnemen tegen Freya Piryns, Johan Vandelanotte, Marianne – ‘it’s a dirty job, but somebody’s gotta do it’ – Thyssen en Alexander De Croo.

Vanaf 21 V-senatoren kan er geen staatshervorming komen zonder de N-VA te betrekken. Het betreft immers een bicamerale aangelegenheid waarvoor een meerderheid in elke taalgroep nodig is. En met de 3 V-partijen 21 (rechtstreekse, gemeenschaps of gecoöpteerde) Senaatszetels van de 41 Vlaamse Senaatszetels halen, acht ik niet onmogelijk.

De sleutel tot het confederalisme zou dus wel eens in de Senaat kunnen liggen.

Toch best nog even wachten voor we ze afschaffen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s