Onafhankelijkheid of confederalisme?

Er heerst de laatste weken lichte onrust bij het meer militante deel van onze achterban. Zijn we nu wel nog voor onafhankelijkheid of neemt de N-VA plots genoegen met confederalisme, wat dat ook moge betekenen? Het VB en sommige anti-media ontwaren dé bocht. De N-VA gaat de Volksunietoer op, de geest van Schiltz doolt rond in onze geledingen.

Wel, ik kan jullie geruststellen. De N-VA is en blijft gaan voor een onafhankelijk Vlaanderen, lidstaat van een democratisch Europa. Zo stond het zwart op wit in ons beginselmanifest van 13 oktober 2001 en dit einddoel blijft onverkort overeind. Maar om dat doel te bereiken zullen er bepaalde hervormingsstappen genomen moeten worden. De volgende stap die de N-VA mee wil zetten is de stap naar een ‘statenbond’, een confederaal model waarbij de deelstaten bepalen wat ze zelf willen doen en vervolgens wat de federale overheid nog mag doen. Een federale overheid die ten dienste staat van de deelstaten. Dit confederalisme is niet nieuw. CD&V en VLD zijn hier ook voorstanders van (op papier). Meer nog, Kris Peeters is hiervan heilig overtuigd. Maar tja, het is erg moeilijk praten met de CD&V. Want over welke CD&V gaat het? Die van ‘nooit opgeven, altijd toegeven’ Leterme of Thyssen of die van ‘Vlaanderen in Actie’ Peeters, die het Belgische verhaal nog net gedoogt?

Ziehier een uitstreksel uit de N-VA beginselverklaring, nu bijna 9 jaar geleden:

‘…

Als unieke ongebonden partij, los van drukkingsgroepen, zuilen of financiële machten, is de Nieuw-Vlaamse Alliantie het syndicaat van het algemeen Vlaams belang. Sociale, economische en ecologische vraagstukken worden beantwoord vanuit het gemeenschapsbelang, zónder vernauwende ‘linkse’ of ‘rechtse’ ideologische oogkleppen. Ronduit en rechtlijnig, zonder taboes.

In haar streven naar een beter bestuur en meer democratie, kiest de Nieuw-Vlaamse Alliantie logischerwijs voor een onafhankelijk Vlaanderen, lidstaat van een democratisch Europa. Ook dát is het algemeen Vlaams belang. Net zoals de versterking van de parlementaire democratie, de bestrijding van de onveiligheid, een actief werkgelegenheidsbeleid, de stimulering van creativiteit en ondernemingszin, Vlaamse welvaart in Vlaamse handen, de integratie van nieuwkomers, een toekomstgericht Vlaams onderwijs- en gezinsbeleid, solidariteit binnen en buiten Vlaanderen…

Met haar programma doet de Nieuw-Vlaamse Alliantie een aanbod om ploeg te vormen, om een alliantie aan te gaan met iedereen die, net als de Nieuw-Vlaamse Alliantie, ongebonden is. Een aanbod gericht aan 6 miljoen Vlamingen om aan politiek te doen in functie van het algemeen Vlaams belang. Niet op basis van verpakking, holle retoriek of loze beloftes, maar op basis van inhoud en programma. De Nieuw-Vlaamse Alliantie is een aanbodpartij van en voor rechtlijnige mensen die doen wat ze zeggen, die woord houden.

Een partij van en voor zes miljoen Vlamingen.’

(Let op het frequente gebruik van het woord ‘Vlaams belang’, in 2001 was het nog het Vlaams Blok en bestond het Vlaams Belang als politieke formatie dus nog niet, vandaar.)

Advertenties

2 gedachtes over “Onafhankelijkheid of confederalisme?

  1. Deze verdient een pluim(niet in uw g… maar op uwe hoed).Als oude leeuw, vele jaren tussen de welpen, heb ik ervaren of vastgesteld hoe weinig interesse uitgaat voor het verleden – “onze geschiedenis” of het nu gaat over onze sociale, politieke of wetenschappelijke roots.Het gaat onze jeugd voor de wind, maar een idee vanwaar en waardoor hun welvaart er gekomen is…het kan hun worst wezen.Het verleden ligt achter ons (en we vliegen met deze aardkluit aan 500 km per seconde door de kosmos, daarom geen tijd om achterom te kijken?)Maar het tij zou eens kunnen keren.
    Uit de geschiedenis of het verleden kan je veel leren. Voor de voortvarende onder ons geef ik een citaat van Ling Po (oude Chinees) “Wie verzuimt uit de bron der ervaringen(geschiedenis)te drinken, sterft waarschijnlijk van dorst in de woestijn der onwetendheid.” Men zegt nogal vlug vergeet het verleden kijk naar de toekomst! Dat vind ik persoonlijk fout! Leer uit het verleden zodat uw toekomst niet chaotisch zou verlopen is de boodschap.Ik ben mogelijk een beetje van de kern van het verhaal afgeweken, daarvoor sorry.

  2. Zo interpreteer ik het ook, en ik hoop dat de N-VA het op die manier blijft interpreteren. Een confederatie is slechts een tussenstap naar een soeverein Vlaanderen, lid van de EU. België heeft totaal geen nut meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s