Een fitnessgoeroe voor het Belgisch leger

 Gisteren kondigde het Amerikaanse leger aan een fitnessgoeroe te zullen inhuren om het steeds groter wordende obesitasspook uit de kazernes te verdrijven. Obesitas is immers een kwestie van nationale veiligheid aldus Tony Horton, de zweetbeul van dienst. En de cijfers geven hem alvast gelijk. Sinds 2003 is het aantal gevallen van obesitas in het leger van de VS verdubbeld, meldt het Pentagon. Meer dan 25 procent van de 17- tot 24-jarigen lijdt aan overgewicht.

 In het sedentaire Belgisch leger is het nog een stuk erger dan in het hyperactieve leger van de States. Uit een wetenschappelijke studie van 2004 blijkt dat 60% lijdt aan overgewicht (BMI > 25) en zelfs 15% aan obesitas (BMI>30). Gelet op de vergrijzing van ons leger zal het er sinds 2004 zeker niet op verbeterd zijn. Meer nog, in een nota van minister De Crem van eind 2008 worden deze dramatische cijfers bevestigd. 

De hoofdoorzaak is ongetwijfeld een gebrek aan sport en beweging. Een mooie illustratie hiervan zijn de gratis militaire zwemuurtjes in de Leuvense sporttempel Sportoase voor ‘onze jongens’ van de kazerne in Heverlee  op dinsdag en donderdag tussen 7u en 8.45u. Je kan er de militairen op 1 hand tellen. En dat terwijl het bad volligt met gewone burgers die wel de moeite doen en zelfs betalen om fit te blijven. Of wat te denken van de praktijk in bepaalde kazernes dat er van de legerleiding niet eens gesport mág worden tijdens de diensturen?

Hoe is het zover kunnen komen? Door de algemene mentaliteit in het leger en bij de legertop. Wist u dat er aan het zakken voor de verplichte jaarlijkse MTLG-militaire fitheidstesten geen enkele consequentie vasthangt? Hoe traag en slap je ook geworden bent, niemand doet je wat. Begrijpe wie kan.

Nu, ik weet ook wel dat de ‘modern warfare’ erg high-tech is en in hoofdzaak bedreven wordt in controlekamers, net als ik weet dat je de paracommando’s niet kunt vergelijken met de mannen van de genie of de logistiek. Maar toch is het onaanvaardbaar dat er zoveel zwaarlijvige soldaten rondlopen. Dit is een uiting van een gebrek aan beroepstrots en doet het imago van ons leger geen goed, niet in België, maar zeker ook niet internationaal.

Of een fitnessgoeroe nodig is weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat we er met de voorgestelde softe maatregelen van 2004, het oprichten van een ‘multidisciplinaire obesitaskliniek’ in Neder-over-Heembeek en een ‘webbased preventieve aanpak van het probleem’, niet zullen geraken. Het eerste wat er moet gebeuren is terug échte militaire fitheidstesten invoeren. Dit kan enkel door ze ook echt afdwingbaar te maken. Slaag je niet dat volgt een disciplinaire sanctie in de vorm van het afnemen van tijd (gunstdagen, vakantiedagen, …) of loon. Uiteindelijk zou een meermaals falen voor de MTLG-testen zelfs moeten kunnen leiden tot een ontslag. Want geef toe wie is er gediend met een obees leger?

Theo Francken

Kamerlid

Lid van de commissie Defensie

Advertenties

3 gedachtes over “Een fitnessgoeroe voor het Belgisch leger

  1. Die studie stelt zelf dat ze niet representatief is voor heel de militaire bevolking. Een nieuwe studie is nodig anno 2010. Fitheid is uiteraard belangrijk, maar ook een degelijk uitgerust leger dat men durft in te zetten. Zolang men Defensie aanziet als een tewerkstellingsinstituut dat men minimaal dient te financieren zal er weinig veranderen, hoewel u gelijk heeft.

    De Crem heeft opnieuw duidelijk gemaakt dat hij de AIV DF90 wil verkopen. Het is wachten tot het zover is. Tot op heden heb ik geen antwoord verkregen op mijn SV mbt de AIV, de vraag werd vervallen verklaard.

  2. Pingback: Slechts helft van Belgische militairen fit – Laksheid op sportief vlak is de oorzaak « Theo tuurt naar Vlaanderen en de wereld

  3. Pingback: Geef acht « Theo tuurt naar Vlaanderen en de wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s