Vluchtelingenkamp in Diest, Tienen of Landen?

 In deze tijden van politiek schaduwboksen giert de opvangcrisis troosteloos door onze grootsteden. Al meer dan 6.000 vluchtelingen dwalen uitgeput en uitgehongerd door onze straten zonder dat er ook maar iemand naar hen omkijkt. Staatssecretaris Courard staat erbij en kijkt ernaar. De voorstellen van de grootste partij van het land om de misbruiken hard aan te pakken, de doorstroom in de opvangcentra te versnellen en eindelijk werk te maken van een terugkeerbeleid die naam waardig, worden achteloos weggeveegd. Liever dood dan niet-rood. De malaise bij Fedasil is intussen ongezien. En dat terwijl de vorige Fedasilbobo Bob Pleyzier ons in De Morgen doodleuk uitmaakt voor ranzige etnocentristen.

Leterme beseft intussen maar al te goed wat op zijn regering afkomt. Enkel de weergoden kunnen hem helpen, want indien we terug zo’n strenge winter hebben als vorig jaar, zullen pers en parlement hem genadeloos afmaken. Bijgevolg wordt Defensie zwaar onder druk gezet om haar kazernedeuren open te smijten voor winternoodopvang. Eerder toegekende budgetten worden ingehouden om ze zo de arm om te wringen. Alle leegstaande of leegkomende kazernes worden geviseerd. Een snelle zoekopdracht geeft ons een duidelijk overzicht van de potentiële toekomstige ‘wintervluchtelingenkampen’. Voor onze regio gaat het over Diest, Tienen of Landen. Wie zal het worden?

Sarah en ik weigeren onze ogen te sluiten voor de humanitaire catastrofe die over luttele weken op ons afkomt. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. De federale regering opdat er eindelijk werk wordt gemaakt van een lijst van veilige landen, van een beperkt opvangrecht, van meer Lokale Opvang Initiatieven, van een asielstop voor EU’ers, van terugkeer, uitstroom en ontrading. De lokale besturen van de gemeenten zonder LOI opdat ze er eindelijk één inrichten. DVZ, het CGVS en de RVV opdat alles nog sneller wordt afgehandeld. Fedasil opdat er ook wordt gedacht aan het grote plaatje en tot slot Defensie opdat er toch iets van onderdak en voedsel wordt gegeven aan die duizenden kandidaat-vluchtelingen de komende maanden.

Regering in lopende zaken of niet, de asielcrisis belangt iedereen aan en moet nu opgelost worden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s