Is AIDS besmettelijk?

 Soms bots je op vreselijk ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken waar je niet onmiddellijk een antwoord op weet te formuleren. In het migratiedebat overkomt me dat vaak. Een treffend voorbeeld:

Vandaag meldde een insider me dat de Dienst Vreemdelingenzaken studentenvisa toekent aan studenten uit Kameroen met AIDS. Want volgens Wathelet ‘is AIDS geen besmettelijke ziekte’, TBC is dat bijvoorbeeld wél.

Mijn gut feeling zegt onmiddellijk ‘dat kan toch niet’. Hoe kan je nu iemand op zijn/haar seksueel actiefste periode (de studentenperiode) papieren geven als overheid en vervolgens doodleuk beweren dat ‘er geen bedreiging voor besmetting is’?

Van de andere kant is het onmiddellijke besmettingsrisico bij AIDS natuurlijk veel kleiner dan bij TBC, en moeten die mensen ook kansen krijgen. Moesten het vluchtelingen zijn die via de asielprocedure in België binnenkwamen, zou ik sowieso akkoord gaan. AIDS of geen AIDS, een vluchteling blijft een vluchteling. Maar hier gaat het over studenten die in hun thuisland niet bedreigd worden door oorlog of geweld.

Een extra argument contra is het feit dat verschillende van deze Kameroenesen ondertussen hun studies hebben stopgezet maar wel definitieve verblijfspapieren hebben gekregen op basis van de permanente mogelijkheid tot medische regularisatie (Art. 9ter van de Vreemdelingenwet, zowat uniek in de wereld) en sindsdien hun AIDS-behandeling quasi volledig laten terugbetalen door het RIZIV.

Dit debat kent vele facetten en is wereldwijd actueel. Zo besliste Obama vorig jaar nog om het inreisverbod van mensen met AIDS op te heffen. 

Ik laat dit debat  niet los en zal Staatssecretaris Wathelet hierover eerstdaags ondervragen.

Advertentie

3 gedachtes over “Is AIDS besmettelijk?

  1. Theo, als dat klopt, dan kunt ge het beleid een zware kontradiktie in het beleid aanwrijven. Mijn eigen echtgenote moest, als Ivoriaanse, wél een attest van niet-HIV-drager voorleggen voor ze naar hier mocht komen. Dit stinkt naar een stiekeme verlaging van de sanitaire normen.

  2. Beste,

    Het al dan niet hebben van een ziekte mag geen factor zijn die de toekenning van een visum beïnvloedt. Om deze humanitaire reden laat Obama trouwens weer aidspatiënten in VS toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s