Minister Magnette belooft informatievergaderingen over gasleidingen Fluxys.

Vandaag legde ik de Minister van Energie Magnette op de rooster over de werkwijze van Fluxys. Het Weekblad Knack bracht onder de kop ‘Gasbom onder België’ vorige week immers aan het licht dat op het nippertje een veel grotere ramp werd vermeden. Daarnaast was er de dag voor de gasexplosie in Rotselaar, nog een incident in – mijn – gemeente Lubbeek. Géén van de omwonenden werd hiervan op de hoogte gebracht.

Ik eiste van de minister dat het hoog tijd wordt dat Fluxys, de beheerder van het gastransportnetwerk, de omwonenden op de hoogte brengt van de risico’s van grote gasleidingen. Het overgrote deel van de inwoners van de gemeenten Rotselaar en Lubbeek weten niet eens dat de 3 grootste gasleidingen van het land elkaar kruisen in hun gemeenten. Ze weten ook niet waar de leidingen zich bevinden, of wat ze juist moeten doen als er een lek ontstaat.

Nu worden alleen de inwoners waarvan de huizen zich op minder dan 20 meter van de leidingen bevinden, om de 6 jaar herinnerd aan de gasleidingen. In Gellingen liggen minder zware leidingen. Toch werden bij de ramp aldaar verschillende mensen op een veel grotere afstand dan 20 meter verwond. Indien de het gaslek op 11 november in Rotselaar was ontvlamd, was de verantwoordelijkheid van Fluxys verpletterend geweest.

Daarom vroeg ik aan Minister Magnette dat hij de voorzitter van Fluxys, Daniël Termont (inderdaad de Sp.a-burgemeester van Gent) de opdracht geeft om nog voor de lente in elke gemeente één groot informatiemoment te organiseren. Hier moeten alle vragen over de aard, de functie en de werking van deze gasleidingen aan bod kunnen komen. Daarnaast moet er dringend nagedacht worden over mogelijke evacuatieprocedures. Minister Magnette beloofde me op zeer korte termijn de heer Termont met deze vraag te zullen contacteren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s