Kleine Brogel, Groot Gebroddel

Dankzij Wikileaks weten we het nu met zekerheid, er liggen kernkoppen in de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Het gaat om tactische kernwapens, wat totaal iets anders is dan strategische kernwapens, die veel zwaarder zijn (variërend van 100 kiloton tot enkele megatonnen) en waarvan een veel grotere bedreiging uitgaat.

Ik ben tegenstander van de opslag van tactische kernwapens in België. Niet vanuit een naïef-pacifistische overtuiging, wel omdat ze – sinds de val van het Ijzeren Gordijn – totaal irrelevant geworden zijn en omdat iedereen weet dat een tactisch kernwapen een erg gewild object is voor elke terrorist. Vooral vanwege het feit dat deze wapens redelijk draagbaar zijn kunnen ze makkelijk gestolen worden. En hier knelt het schoentje in België. Want ondanks de aanwezigheid van het 130-manschappen tellende US 701st Munitions Support Squadron (MUNSS) die moeten instaan voor het onderhoud en de bescherming van de nucleaire bommen en installaties, is de site van Kleine Brogel ondermaats beveiligd. Dit is al meermaals aangetoond door bomspotters in het verleden. Ik heb hierover in oktober Minister De Crem ondervraagd in het Parlement maar die gaf te kennen dat er geen problemen zijn. Zo zei hij letterlijk dat ‘op geen enkel ogenblik de veiligheid van de installaties in het gedrang kwam’.

Verschillende Amerikaanse topblogs zoals American Thinker, Right Wing Nuthouse en vooral the Federation of American Scientists Strategic Security Blog hebben zich hierover de laatste maanden nochtans zeer kritisch uitgelaten.

Ik deel dan ook volledig hun conclusie: “NATO needs to get over its obsession with nuclear weapons and move out of the Cold War and the Obama administration’s upcoming Nuclear Posture Review needs to bring those weapons home before the wrong people try to do what the peace activists did.”

 

Advertentie

3 gedachtes over “Kleine Brogel, Groot Gebroddel

 1. Dankzij Wikileaks weten we nu ook wat het nut is van die kernwapens in Kleine Brogel. Als we ze nu zouden weghalen, wordt het voor Navo-lid Turkije politiek moeilijk om de Amerikaanse kernwapens die daar liggen te blijven aanhouden. Dat is een argument waar ik wel oren naar heb, dat ik niet in onze Vlaamse kranten gelezen heb, maar dat wel letterlijk in de bewuste Wikileaks-telex te lezen valt. Die Amerikaanse kernwapens in Turkije zijn momenteel militair wel een stuk nuttiger en relevanter dan die in Kleine Brogel.

  En zou de ondermaatse beveiliging van Kleine Brogel niet het gevolg zijn van de politieke perceptievorming waarbij linkse politici die inbreken op militaire domeinen als helden of guitige Tijl Uylenspiegels beschouwd worden in plaats van als onverantwoordelijke misdadigers?

 2. En om die laatste zin in mijn vorige commentaar nog wat te verduidelijken: in een normaal land dat zijn defensie ernstig neemt, wordt er op indringers op een nucleaire basis geschoten. Niet met camera’s, maar met echte geweren.

 3. De veiligheid van Kleine Brogel kwam in het gedrang maar bij mijn weten niet de veiligheid van de ‘bewuste kernwapens’. Wel is het zo dat er een aantal aanpassingen mogen gebeuren om de beveiliging van militaire complexen te verhogen. KB heeft ook een specifiek probleem.

  Bijkomstig vind ik dat die tactische kernwapens daar goed liggen zodat we er een oogje op kunnen houden. We kunnen erom vragen om ze terug te trekken maar dan staat het hen vrij om ermee te doen wat ze willen zonder dat wij tijdig iets zien.

  Tot hiertoe heb ik geen weet van terroristische pogingen om aan tactische kernwapens te geraken, zeker niet in het Westen. Wel is er sprake dat ze zelf WMD’s trachten te produceren via producten afkomstig van de ‘zwarte markt’. Bijkomstig zie ik geen enkele mens geen B-61 laat staan de lichtste kop ronddragen…toch niet zonder voertuig.

  MvG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s