Les amis du Didier

Is het u al opgevallen dat FC Standard De Liège sinds dit seizoen een nieuwe hoofdsponsor heeft? E-Lotto prijkt op de shirts van de Rouges, het e-paradepaardje van de Nationale Loterij.

Hoeveel geld de Nationale Loterij hiervoor veil heeft mogen we niet weten, ‘bedrijfsgeheim’ zeggen ze. Wat we wel weten, is dat er daarnaast nog maar eens 750.000 euro gaat naar een nieuw voetbalopleidingscentrum voor de Luikse jeugd. Kortom, Standard wordt wel heel royaal bedeeld door de Nationale Loterij. Niets aan de hand, zou je zeggen. Wel, toch niet helemaal want je moet weten dat geen enkele andere club zich kandidaat heeft kunnen stellen voor dit manna. En objectiviteit in haar beleid is cruciaal voor de Nationale Loterij want ‘de Nationale Loterij een autonome vennootschap naar publiek recht, waarvan het maatschappelijk doel bij wet bepaald is en betrekking heeft op de organisatie van voornamelijk openbare loterij, in de vorm van taken van openbare dienst. De intentie van de wetgever was om haar meer autonomie te geven voor de uitoefening van haar opdrachten en om als handelsvennootschap op te treden.
Ze is onderworpen aan het toezicht van de minister van Financiën en, voor beslissingen met een budgettaire of financiële weerslag, aan het toezicht van de minister van Begroting, dat uitgeoefend wordt door twee regeringscommissarissen, die over de naleving van de wet en
van het beheerscontract waken’, dixit Reynders in de commissie financiën en begroting op 24 november 2010.

Veel moeilijke woorden om te zeggen dat Reynders als minister van Financiën de toezichthoudende minister is. Het overgepolitiseerde directiecomité wikt, Didier Reynders beschikt. En dit terwijl letterlijk op hun website staat: ‘De Nationale Loterij sponsort geen clubs, sportploegen, of individuele atleten/personen.’

De politieke prins van Luik is gul voor zijn voetbalprinsjes. Panem et circences.

Woensdag om half drie mag hij het mij eens komen uitleggen in de Kamercommissie Financiën & Begroting. Het zal wel weer allemaal keen probleem zijn, maar ditmaal zal hij de wufte odeur van vriendjespolitiek niet snel wegkrijgen.

Advertenties

3 gedachtes over “Les amis du Didier

  1. Pingback: De rode arm van basketclub Oostende « Theo tuurt naar Vlaanderen en de wereld

  2. Pingback: La chasse au gaspillage « Theo tuurt naar Vlaanderen en de wereld

  3. Pingback: Blanco blad « Theo tuurt naar Vlaanderen en de wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s