Perceptie versus realiteit: gezinshereniging

 Misschien wel de belangrijkste drijfveer van miljoenen bloggers in de wereld is het blootleggen van het verschil tussen perceptie en realiteit: de ontembare mediamogol bestrijden, in de illusie hem ooit te kunnen verslaan.

Deze week hebben we er weer een fraai voorbeeldje van kunnen zien. Er is voor het eerst sinds haar ontstaan in 1980, een politieke meerderheid gevonden om de Vreemdelingenwet fundamenteel te verstrengen. Meer bepaald de artikels 10, 11, 40, 40 bis, 40 ter, e.a. die betrekking hebben op de gezinshereniging, veruit het grootste migratiekanaal naar ons land.

Denis Ducarme (MR), Bart Somers (Open VLD), Nahima Lanjri (CD&V) en uw dienaar ondertekenden gezamelijk het allesomvattend amendement dat nu voor advies naar de Raad van State is (voor meer inhoudelijke informatie, klik hier).

Bijzonder groot is mijn vreugde over deze historische kentering in het migratiecontentieux. Mediagewijs leek de N-VA echter het kleine broertje van deze majeure politieke deal. Het was de grote Lanjri- en Somers-show deze week op radio, tv en in de kranten. Gouwe ouwe donkerblauwe Luc Vanderkelen hemelde voor de verandering de VLD op en had het wat overmoedig zelfs over ‘de liberalen die de Wetstraat in beweging zetten’.  Ondanks hun bijzonder grote verdienste aan dit akkoord, ben ik het echter die de finale politieke deal met de MR sloot, meer bepaald dinsdagavond om 22u. Perceptie versus realiteit, het blijft een prachtig onderwerp om over te bloggen.  

Ik had me er al bij neergelegd, denkende bij mezelf: ‘Somers en Lanjri zijn nu eenmaal oude rotten in het vak en ik ben nog een nieuwkomer, de VRT kan toch niet iedereen aan het woord laten, Nahima verdient dit, Somers en HLN zijn nu eenmaal 2 handen op 1 buik, …’

En dan plots is er De Morgen, mijn migratierechterhand Sander, stuurde me zonet onderstaande analyse van hun politiek commentator Steven Samyn door:

(…) Maar zelfs al verdwijnt het communautaire van de agenda, dan nog zal het heel moeilijk worden voor de uitdagers van de N-VA om het marktleiderschap in Vlaanderen te heroveren. Dat illustreerde de discussie over de gezinshereniging die deze week in het parlement werd
gevoerd. Een centrumrechtse wisselmeerderheid keurde in de kamercommissie Binnenlandse Zaken strengere regels goed die de migratie naar België zouden kunnen afremmen. Iets waar CD&V en Open Vld al jaren op aandringen, maar ze in een regering met PS en cdH niet
konden realiseren. Politici van de twee partijen bestookten de journalisten dan ook met telefoontjes om het vaderschap van de maatregel te claimen. Maar het was de N-VA die met de meeste pluimen ging lopen.
(…)

Nooit gedacht dat De Morgen mijn zaterdagmorgen zou opbeuren. Er zijn geen zekerheden meer 😉

Advertentie

Een gedachte over “Perceptie versus realiteit: gezinshereniging

  1. Geloof me! Er zijn heus nog journalisten die eerlijke verslaggeving hoog in het vaandel dragen en ze zijn echt niet allemaal gedienstig aan het establishment. Er zijn er zelfs die de N-VA niet ongenegen zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s