De rode arm van basketclub Oostende

 Enige tijd geleden blogde ik over de vriendjespolitiek van ‘fixeur royale’ Didier Reynders. Als Minister van Financiën houdt de politieke prins van Luik toezicht op de middelen van onze Nationale Loterij. In ruil voor dat werk van barmhartigheid mag hij jaarlijks een subsidiepot van 1 miljoen euro vrij besteden, de zak van Sinterklaas, zeg maar. Ik onthulde in Knack dat hij dit geld vooral besteedt aan zijn geliefde thuisploeg Standard de Liège. Competitievervalsing volgens de ene, perfect normaal volgens de normen van de Belgische voetbalmafia redeneert de andere. (De nieuwe Pro League regeling voor eerste klasse en de pure competitievervalsing van tweede klasse, waarbij de zakker uit eerste handenvol geld krijgt toegestopt om het vervolgens op te nemen tegen al de rest van tweede klasse, mogen gelden ter recente illustraties.)

Wat ik deze week echter nog heb ontdekt is dat Reynders met het gokgeld van zijn landgenoten niet enkel erg gul is voor ‘zijn’ Standard, maar ook voor… jawel, Basket Club Oostende. Lees even met me mee uit het schriftelijke antwoord van Minister Reynders op een vraag van mijn collega De Ridder over de projectsubsidies van de Nationale Loterij:

2009: Basketclub Oostende 100.000 euro voor de werking van de jeugdschool // Centre de formation du Standard de Liège: 330.000 euro voor de jeugdopleiding.

2010: Sleuyter Arena Oostende: 375.000 euro voor de bouw van een extra verdieping in het bestaande gebouw om er het internaat van de Basketbalschool onder te brengen. – Basket Club Oostende: 100.000 euro voor de werking van de jeugdschool. //- Centre de formation du Standard de Liège: 8.200 euro voor de werking van het jeugdopleidingscentrum. Centre de formation du Standard de Liège: 375.000 euro voor de jeugdopleiding.

(Let wel, hierbovenop komt ook nog het E-LOTTO shirtsponsoringscontract met Standard ter seizoenswaarde van (volgens mijn intel) 500.000 – 600.000 euro.)

Kortom, in 2010 besteedde Reynders 858.200 euro van zijn potje van 1 mio euro van de Nationale Loterij aan zijn Standard en aan de BCO van Johan Vande Lanotte.

Ik heb een zeer sterk vermoeden dat het hier gaat om een oude afspraak à la belge tussen Reynders-(Leterme?)-Vande Lanotte om elkaars club financieel te bedienen, zo lang één van de twee (of drie) op dat éénmiljoeneurosmikkelpotje zit. Vroeger was dat Vande Lanotte, nu Reynders, morgen misschien Leterme.

 Iedereen in het milieu weet dat Basket Club Oostende in Brussel altijd een vette streep voor heeft. Een ander mooi voorbeeld hiervan zijn de interessante contracten die de Vlaamse overheid sinds jaar en dag geeft aan beloftevolle jonge sporters. De basketbalcontracten waren altijd voor Oostende. BCO-bestuurder Vande Lanotte moest gewoon even bellen naar zijn rode gouwgenoot Renaat Landuyt  – die deze interessante sportcontracten als Vlaams minister van Werk toentertijd superviseerde – en klaar was kees. O.a. toptalent en Belgische basketspeler van het jaar 2007 Sam Van Rossom speelde zo jaren (deels) op kosten van de belastingsbetaler de pannen van het Oostendse dak. Hij bleef dat geld ontvangen zelfs toen hij al getransfereerd was naar de Europese topclub Armani Milaan en die 1.500 euro netto voor hem niet meer was dan een leuk extraatje. Het was pas na mijn aanhoudend protest t.o.v. topsportmanager Ivo Van Aken voor deze verspilling ophield. 

Ik blijf het LOTTO-dossier uitdiepen tot ik er helemaal het fijne van weet. Men weze gewaarschuwd…

Een gedachte over “De rode arm van basketclub Oostende

  1. Pingback: Blanco blad « Theo tuurt naar Vlaanderen en de wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s