Landsvlucht maakt vrij

Eind 2010 ontstond er commotie in de Franstalige media over het feit dat een aantal inwoners van de provincie Luxemburg recht had op de Luxemburgse nationaliteit en deze – gelet op de politieke crisis – overwoog aan te vragen. Ik vroeg de minister van Justitie naar de cijfers van het aantal Belgen dat sinds 2000 koos voor de Luxemburgse nationaliteit. Uit zijn antwoord blijkt dat er inderdaad sprake is van een forse stijging sinds 2009. Ten opzichte van 2008 kunnen we spreken van een verdrievoudiging. In 2010 waren er al 258 Belgen die Luxemburger werden. We zitten hier dicht tegen de cijfers van de grote buurlanden Duitsland (334) en Frankrijk (342) en ver boven Nederland (50).

Artikel 29 van de wet van 23 oktober 2008 op de Luxemburgse nationaliteit bepaalt dat meerderjarige vreemdelingen die een voorouder in de rechte lijn langs vaderszijde of moederszijde hebben die Luxemburger was op 1 januari 1900, een aanvraag kunnen indienen tot 31 december 2018 tot het herkrijgen van de Luxemburgse nationaliteit, mits zij voldoen aan bepaalde voorwaarden van eerbaarheid en geen veroordeling tot een gevangenisstraf van minstens één jaar hebben opgelopen. Er zijn geen voorwaarden inzake verblijf of talenkennis aan verbonden.

Uit het antwoord van de minister blijkt dat deze procedure op zich niet zo heel populair is, in 2009 waren er 6 toekenningen vanuit België en in 2010 waren er dat 22. Het overgrote deel van de Luxemburgwordingen gebeurt gewoon via de traditionale naturalisatieweg waarbij verblijf en integratie wel een rol spelen.

Op zich is er geen onderzoek gedaan naar de motivatie van de nationaliteitswissel. Zomaar concluderen dat de politieke crisis hiervan de oorzaak is, is dus wat kort door de bocht. Maar feit blijft dat deze stijging erg opvallend te noemen is…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s