Leve de parlementaire democratie

Moet er zo snel mogelijk een regering komen? Natuurlijk wel, ik zou het niet in mijn hoofd halen iets anders te beweren. Dat zou even knotsgek zijn als pleiten voor een regering zonder de PS

Free as a bird

Edoch, als parlementsleden voelen wij ons free as a bird. Er is een regering met volheid van bevoegdheden noch een stabiele meerderheid. Door de communautaire patstelling is dit land verzeild in een dichte mistbank met als belangrijkste neveneffect de herinstallatie van de parlementaire democratie. De Kamer is voor het eerst sinds mensheugenis terug de eerste macht in dit land, in theorie én in praktijk. De stemmingen over de verstrenging van de gezinshereniging en over de inoverwegingname van het amnestiewetsvoorstel zijn hiervan mooie illustraties. Met als politieke primeur enerzijds het feit dat een ontslagnemend staatssecretaris tegen zijn eigen overtuiging een cruciale wet moet slikken én uitvoeren die hem vanuit het parlement wordt opgelegd (wat leidde tot de spitante opmerking bij de parlementaire bespreking dat Wathelet beter in de banken van de parlementsleden zou gaan zitten in plaats van in de regeringsbanken aangezien hij het onbestaande standpunt van de regering onmogelijk kon vertolken). En anderzijds het majeure feit dat de Vlaamse partijen (behalve Groen!) pro de bespreking van het hypergevoelige amnestievoorstel van het VB stemden (stel je voor, zelfs het VB speelt mee…). Ook hier kon – voor het eerst ooit – geen enkele Franstalige partijvoorzitter of minister iets aan verhelpen. Al maak ik me geen illusies want ook dit voorstel zal finaal leiden tot een perfide alarmbelcarrousel à la BHV.

Het verschil maken

En the best is yet to come. Zo is er een coulissenakkoord om de Snel-Belg-Wet af te schaffen en de asielopvangwet te verstrengen, telkens vanuit de Kamer. We evolueren stap voor stap naar het systeem van het Europees Parlement. Heb je een voorstel dat je wil doordrukken? Ga rond bij de collega’s en zoek er een meerderheid voor. Qua democratische experiment kan deze politieke periode tellen. Parlementsleden kunnen het verschil maken. Wie had dat ooit gedacht?

PS

De PS alleszins niet. Daar geloven ze hun ogen niet, met humeurige ministers en een nerveus kabinetsleger tot gevolg. Decennia van machtsdeelname verroestten de creativiteit. Hun geteflonneerde partijapparaat voelt zich in snelheid gepakt. Het Belgisch particratisch paradigma komt onder druk te staan. Een vorm van lichte hysterie valt al enkele weken bij hun apparatsjiks te ontwaren. Het feit dat ze finaal voor onze strenge gezinsherenigingsvoorstellen gestemd hebben, illustreert dit mooi. Ze weten zich geen houding aan te nemen. Maar ze stemmen nog liever mee met een ultrastreng migratievoorstel dan dat ze de kans aan de MR geven om als enige Franstalige partij deze scalp binnen te halen. En in de nationaliteitswetgeving kan het voor de PS plots ook niet streng genoeg. De wereld op zijn kop, zeg maar.

Moureau

Gelukkig is er nog de Brusselse PS-federatie van Onkelinckx, Moureau en co. Zij hebben wél door dat ze hiermee hun eigen electorale stroom opdrogen. Zij hebben wél door dat de huidige massaimmigratie hun levensverzekering is. Hun communicatie loog er dan ook niet om. Voor het eerst ontwaart menig waarnemer scheurtjes in de monolitische PS wand.

’t Zijn boeiende tijden…

2 gedachtes over “Leve de parlementaire democratie

  1. Pingback: Het VB-amnestievoorstel en bijhorende heisa nader bekeken

  2. Pingback: Het VB-amnestievoorstel en bijhorende heisa nader bekeken | EigenRechter.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s