Van vlees en bloed

Een scene uit een oorlogsfilm met hoog B-gehalte: tientallen dronken militairen krijgen het met elkaar aan de stok in een bar. In de daaropvolgende scene slaan ze de hele omgeving kort en klein. De realiteit: op 13 mei jent majoor Daras in het Afghaanse Kunduz enkele Duitse militairen nadat hij door hun vrouwelijke collega afgewezen is. De zwaar beschonken militair probeert eerst zijn mes, daarna zijn pistool te trekken.

Elitesoldaat

Daras heeft een indrukwekkend palmares. Als majoor bij de Ardeense Jagers  (een Belgische elite infanterieeenheid)  had hij al elf buitenlandse missies tot een goed eind gebracht. Daarom is het des te onbegrijpelijk dat net hij door het lint ging. We moeten ons afvragen hoe het zover kon komen, want vele van onze militairen bevinden zich in een soortgelijke situatie. Rambo’s zijn ze niet en bij elke buitenlandse missie zetten ze hun leven op het spel. Maar ze zijn en blijven mensen van vlees en bloed, voor wie het ook allemaal eens teveel kan worden.

Begeleiding

Als de stoppen bij een militair doorslaan, kan dit dramatische gevolgen hebben. In dit geval bleef het  bij een paar blauwe plekken en gekneusde ribben. Maar de niet-lichamelijke schade, eerst en vooral tegenover de Duitse collega’s in Kunduz,  is enorm. Het geval Daras zou bovendien geen alleenstaand incident zijn geweest. Deze zaak toont dus het belang aan van psychologische begeleiding en decompressie. De generale staf heeft niet voor niets geprobeerd de minister te overtuigen van het belang van decompressie. Maar die weigert tot nu, omdat hij niet de ondruk wil wekken dat het om zinloze luxereisjes zou gaan. Neen, decompressie in het buitenland hoeft niet in luxe te gebeuren: Duitsland en Frankrijk doen het ook en met succes.

Onmacht

Een tweede les die we uit de zaak Daras kunnen trekken is de onmacht van de Militaire Politie. In theorie geldt op buitenlandse missies de ‘two-can-rule’. Onze militairen mogen maar twee pintjes per dag drinken, meer niet. Maar wat blijkt? De MP’s mogen alleen alcoholtests afnemen bij de militairen, tenzij ze aan het stuur zitten. Meer nog, enkel de procureur of zijn substituut kan dit vragen of een dokter bevelen om een bloedstaal te nemen. Een nieuwe procedure, die sinds 2009 van kracht is, verbiedt de MP’s echter om rechtstreeks contact te nemen met de Federale Procureur. Vaststellen of een militair al dan niet teveel heeft gedronken gebeurt dus enkel bij excessief gedrag. Maar dan is de schade al lang berokkend. De MP’s hebben het dus moeilijk om de two-can-rule af te dwingen. Totdat in 2003 de militaire rechtbanken afgeschaft werden,  konden MP’s zich in het buitenland nog beroepen op een Krijgsauditeur bij de uitoefening van hun takenpakket, nu dus niet meer.

Militaire Politie

Defensie is de laatste twee decennia enorm actief buiten de eigen grenzen. Op vraag van de internationale gemeenschap worden Belgische militairen ingezet om te verzekeren dat bepaalde waarden en normen niet met de voeten worden getreden. Hiermee leggen we een enorme druk op de schouders van onze militairen. Ze maken soms verschrikkelijke dingen mee en krijgen niet altijd de ondersteuning de ze verdienen. Het zijn en blijven mensen. Tegelijkertijd moeten we verzekeren dat we bij het uitvoeren van deze buitenlandse missies niet verzaken aan onze eigen normen en waarden. De MP’s spelen hierbij een centrale rol. Ze worden nu eenmaal met onze militairen meegestuurd om ze in toom te houden en in te grijpen wanneer de situatie uit de hand dreigt te lopen.  Ik heb dan ook ernstige vragen bij de logica achter de beslissing om de MP’s van het vliegveld in Kandahar –in het Zuiden van Afghanistan- terug te trekken. Een nieuw schandaal in de aard van Kunduz kan Defensie missen als kiespijn.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s