La chasse au gaspillage

De MR opent de jacht op de verspilling, ‘la chasse au gaspillage’. En ditmaal menen ze het echt. Zo zet MR-voorzitter Charles Michel dit weekend zijn tanden in de PS-verspillingsstaat. Ik citeer uit zijn weekendinterview met De Standaard: “We zijn de voorbije maanden eens met een kammetje door de overheidsuitgaven gegaan. Daar zie je echt hallucinante zaken. Twee willekeurige voorbeelden. Het Brussels Gewest betaalde 71.000 euro voor een studie over een sportdag voor ambtenaren, en de Franstalige gemeenschap spendeerde 90.000 euro aan een communicatiecampagne voor la semaine de la frite. Vindt u dat nu normaal? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb bij Di Rupo gepleit voor een auditcomité dat de overheidsuitgaven permanent screent. De overheid moet veel bedachtzamer met het belastinggeld van haar burgers omgaan. Elke eurocent die verspild wordt, is er een te veel.”

Wel, uw dienaar is de voorbije maanden ook eens met een kammetje door de overheidsuitgaven gegaan en zag ook echt hallucinante zaken. Neen, ik zal niet beginnen over alle extra kosten van ons koningshuis buiten de civiele lijst, ik zal niet beginnen over de riante dotatie aan windhaan Laurent, dat zal ik niét doen. Ik wil me graag toespitsen op de overheidsuitgaven van de sterkste man van de MR in de federale regering, vicepremier Didier Reynders.  Zo u weet is Dhr. Reynders bevoegd voor de Nationale Loterij, een vergulde zak van Sinterklaas ter waarde van maar even 22,5 miljoen euro ofte 1 MILJARD oude Belgische frank.

Minister Reynders is geen voorstander van het vastleggen van vaste subsidiecriteria om geen projecten op voorhand uit te sluiten (sic). Deze criteria worden nochtans wél gevraagd in de beheersovereenkomst. Mensen met een goed hart, maar een slecht karakter zouden zeggen dat hij geen criteria wenst om naar willekeur zijn vriendjes te bedienen.

Na het gekam, dertien willekeurige voorbeelden:

 • 25 000 euro subsidies voor van de een nieuwe, ecologische verantwoorde meubellijn aan concurrentiële prijzen (2009 – subsidie van 25 000 euro) Dit was een meubeldesignwedstrijd voor meubelontwerpen met herbruikbare oude meubelen of recyclage materiaal.
 • Subsidies van 5 000 euro ‘voor het vuilnisbakkenbeleid en het omgaan met duurzame ontwikkeling’ op het jaarlijkse tennistornooi(!!!!???) van vzw Top Sports Promotion uit Sambreville.( 2009 – 5 000 euro).
 • Subsidies van 5 000 euro voor de deelname van 8 ULB studenten aan de tweede week van Kopenhagen (2009 – 5 000 euro). Die van de VUB waren niet gevraagd.
 • Subsidies van 55 000 euro met als doel het ‘overleven van de vereniging Vrienden van het Museum’ ( 2009 – 55 000 euro).
 • Subsidies voor zijn cher ami Johan Vandelanotte aan Basket Club Oostende voor de werking van de jeugdschool (2009 – 100 000 euro).
 • Centre de formation du Standard de Liège voor de jeugdopleiding ( 2009 – 330 000 euro).
 • Sleuyter Oostende voor de bouw van een extra verdieping van het internaat van de Basketschool ( 2010 – 375 000 euro).
 • Basket Club Oostende voor de werking van de jeugdschool (2010 – 100 000 euro).
 • Centre de formation du Standard de Liège voor de werking van het opleidingscentrum (2010 – 8 200 euro).
 • Centre de formation du Standard de Liège voor de jeugdopleding (2010 – 375 000 euro).
 • Belgium to the Top: 100.000 euro voor de organisatie van het concert op 2 juli 2010 “José van Dam Friends (2010 – 100 000 euro).
 • Badeaux Brussel: 13.250 euro voor de realisatie van het boek “40 jaar in de hemel in Brussel”. Dit is blijkbaar een luchtfotoboek van Brussel (2010 – 13 250 euro).
 • Jeunes et Libres Bruxelles: 15.000 euro voor de organisatie van het evenement “Freedom”, Dit is blijkbaar een fuif die in maart in Tour & Taxis georganiseerd werd door Jong MR en Jong FDF, zijn eigen jongerenpartij dus (2010 – 15 000 euro). 

En dan heb ik het nog niet over het lucratieve E-Lotto shirtsponsoringscontract voor Standard Luik, de chouchou’s van Luikenaar Reynders. Een shirtsponsoring ter waarde van meer dan een half miljoen euro waarvoor géén enkele – ik herhaal, géén enkele – andere club een dossier kon indienen met o.m. tot gevolg dat de Waalse neofiet Eupen een heel seizoen zónder shirtsponsor speelde…

Ik stel voor dat Charles Michel eens een goed gesprek heeft met zijn eigen vicepremier, avant d’ouvrir la chasse.

Advertentie

Een gedachte over “La chasse au gaspillage

 1. Pingback: Blanco blad « Theo tuurt naar Vlaanderen en de wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s