België of het FDF

Als ik één ding geleerd heb het afgelopen jaar, is ’t wel om veel meer over het taalgrensmuurtje te kijken. Komende vanuit het hart van het Vlaamse democratie (Vlaams Parlement en Vlaamse Regering), was ik dit niet gewoon. In de wandelgangen van de Hertogstraat en het Martelaarsplein wordt Wallonië al veel langer als het buitenland bekeken: de Waal als bad cop, de Nederlander als good cop (behalve over de ontpoldering dan). 

Eén ding is me hierbij opgevallen, m.n. het hoge aanzien voor Olivier Maingain in Franstalig België. Of het nu gaat over migratie, over de onveiligheid in Brussel of over de collaboratie, als monsieur Maingain het woord neemt in het halfrond, is het muisstil bij de Franstaligen. Het lijkt wel alsof hij de lijnen uitzet, ook al is hij slechts voorzitter van de kleinste Franstalige partij, veilig geborgen onder de vleugels van het grote MR-kartel. De parallel met ons is pijnlijk maar is er wel, want de waarheid gebiedt me toe te geven dat dit ook het geval was toen Bart De Wever als N-VA-voorzitter binnen het kartel met CD&V in het Vlaams Parlement het woord nam.

Ik kan maar hopen dat ‘t net zo afloopt met het MR-kartel als met wijlen het CD&V/N-VA-kartel, want, zoals ook al bleek tijdens ons discreet maar uitgelekt migratieoverleg, met de Franstalige liberalen zijn zaken te doen, in tegenstelling tot met het FDF (Een partij die het aandurft de grootste partij van het land nog net niet ondemocratisch te noemen en uit te sluiten als federale gesprekspartner denkt niet meer binnen het Belgische kader.) Charles Michel is een Geldenakenaar, een Brabander, een taalgrensbewoner, kortom iemand die the guts heeft om te durven veranderen. Michel is dom noch Fransdol, maar hij zal moeten kiezen: België of het FDF.

PS: Soms wordt er meewarig gedaan over les Fédéralistes Démocrates Francophones als miniscuul partijtje, maar neem dit aub met een dikke korrel zout want ze hebben in totaal 3 Kamerleden (waarvan 1 ontslagnemend staatssecretaris), 1 Vlaams Parlementslid, 11 (van de 24 MR) Brusselse Parlementsleden (het FDF vormt het zwaartepunt van de MR in het Brussels Gewest), 2 provincieraadsleden en tientallen lokale mandatarissen (klik hier voor meer info). De N-VA was tot voor kort minisculer…

Advertentie

Een gedachte over “België of het FDF

  1. Voor mij is het fdf nog nooit iets anders geweest dan de afkorting van : Franstalige Dictacture Francophone…En dat dat inderdaad zo is wordt al jaren bewezen, aangezien de MR, hun Marionette is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s