Dromen met Bert Anciaux

In tegenstelling tot het merendeel van mijn partijgenoten, heb ik met Bert Anciaux op persoonlijk vlak altijd een goede band onderhouden, tijdens de Volksunieperiode maar ook erna. Bert is een bevlogen man, heeft hij een droom dan gaat hij er voor het volle pond voor. Spiritist tot in de kist.

Het Vlaams-Marokkaanse culturenhuis Daarkom (Arabisch voor ‘jullie huis’) is zo ’n typische Anciauxdroom. Mooi op papier, in de praktijk een nachtmerrie.

Meer dan 5 jaar geleden, op 31 mei 2006, ondertekenden Bert – toenmalig Vlaams minister van Cultuur – en de Marokkaans Minister Nouzha Cherkouni de conventie tot oprichting van dit Culturenhuis. Zo engageerden de Vlaamse en Marokkaanse overheden zich voor 6 jaar om het project samen te realiseren. Kort daarop werd het gewezen variététheater ‘La Gaîté’ gehuurd. De keuze voor dit historisch pareltje in hartje Brussel was een statement dat het belang van Daarkom in de verf moest zetten. Dat Bert dit peperdure huurcontract (250.000 euro voor 15 jaar terwijl het convenant met Marokko maar voor 6 jaar geldt…) ondertekende zonder de goedkeuring van zijn toenmalige regeringspartners VLD, N-VA en CD&V en met de vernietigende adviezen van de Inspectie van Financiën en van de Minister van Begroting op zak was ook een statement dat kon tellen.

Op 18 januari 2007 zag de vzw Vlaams-Marokkaans Culturenhuis het licht, paritair bestuurd door het Koninkrijk Marokko en de Vlaamse Gemeenschap. En toen werd het jarenlang stil, heel stil.

Vanavond wordt Daarkom met veel poeha officieel geopend. Alhoewel, de huidige directrice Roos Pauwels, kondigde eerder deze week aan geen seizoensprogramma te hebben noch een lange termijnvisie, want zegt ze in Brussel Deze Week: ‘Hoe kan ik een langetermijnvisie ontwikkelen als er geen middelen zijn?’. Misschien kunnen de hoge heren en dames loftinterculturalisten het tijdens de hapjes Oostendse – ginds gepelde – garnalen met couscous eventjes hebben over de 5,3 miljoen euro die Anciaux’s droom al gekost heeft aan de Vlaamse belastingsbetaler vóór de boîte één dag open is geweest? Niet dat ik hun cocktailfeestje wil vergallen, maar voor wie het niet gelooft, zie hier de begrotingscijfers:

Begroting 2007: 700.000 euro niet gesplitst krediet o.a. voor de aanwerving van 2 projectleiders
Begroting 2008: 809.000 euro niet gesplitst krediet + 1,5 mio euro via het Brusselfonds, post ‘investeringsbijdrage aan bedrijven’
Begroting 2009: 926.000 euro niet gesplitst krediet
Begroting 2010: 926.000 euro niet gesplitst krediet
Begroting 2011: 300.000 euro ngk + 200.000 euro extra bij begrotingscontrole
————————————————————————————————-
Totaalbedrag opgesoupeerd vóór de offciële opening van Daarkom: 5,304 miljoen euro

Voor 5,3 miljoen euro kun je wel wat taalcursussen Nederlands, inburgerings- en activeringstajecten geven aan de duizenden werkloze Marokkanen in Brussel en Vilvoorde. Tweetaligheid is in onze hoofdstad immers de sollicitatietroef bij uitstek. En zou dat de integratie niet meer bevorderen dan een zoveelste high brow Anciauxideetje? Misschien moeten we het komende jaar maar eens tellen hoeveel van die kansloze jongeren er langskomen om een Vlaams-Marokkaans concertje of tof tof theekransje bij te wonen.

Ik stel me ook vragen bij het feit dat de opening gebeurt door de Marokkaanse Minister van ‘Marokkanen in het buitenland’ en niet door de Marokkaanse Minister van Cultuur. Evenals Turkije doet Marokko buitengewoon veel inspanningen om de band met het thuisland sterk te houden. Dit blijkt bijvoorbeeld ook uit de voornamenlijsten die verplicht opgelegd worden door de Marokkaanse overheid wanneer Marokkaanse ouders hun kind willen inschrijven. Willem, Ben of Jan? Neen hoor, wil je kind de Marokkaanse nationaliteit, dan moet het Saïd, Mohammed of Achmed zijn.

Hoe dan ook is de samenwerking met Marokko rond Daarkom een kans voor het regime van koning Mohammed VI om te tonen dat het hen menens is met de plechtig beloofde openheid en vernieuwing t.a.v. vb de Berbers – nl. door in hun programmatie ook Berberse artiesten, schrijvers,… op te nemen, door andere  dan de Arabische talen als officiële talen bij Daarkom toe te laten,… Als Daarkom een toekomst wil hebben moet er ook ingezet worden op kennis van het Nederlands. 

Op 31 mei 2012 loopt de zesjarige overeenkomst met de Marokkaanse overheid voor het gezamelijk beheer van Daarkom af. Acht maanden lijkt een te korte periode om deze ambities waar te maken.

Advertenties

Een gedachte over “Dromen met Bert Anciaux

  1. Anciaux vergeet één belangrijk iets. Dat waar hij voor staat vernietigd de eigen Vlaamse cultuur. De geschiedenis, indien er dan nog Vlamingen zijn zal het hem zéér kwalijk nemen. Maar ja, dat is niet zijn probleem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s