Dexia, de bomen en het bos

Steeds minder mensen, politici incluis, begrijpen de financiële crisis. Ik zie (voorlopig) het bos nog door de bomen. En hoe moeilijk ook, het blijft onze hoofdopdracht om het uit te blijven leggen aan de bevolking. Een vraag die me de afgelopen dagen meermaals werd gesteld was: ‘Hoeveel kost dit mij nu?’. Wel, de val van DEXIA kost elke inwoner van Lubbeek ongeveer 33 euro (100 euro per gezin) en dan gaat het enkel over het belastingsgeld dat de gemeente kwijt speelde.

Schets

De DEXIA groep wordt opgesplitst: er zal een Belgische en een Franse bank gevormd worden alsook  een “bad bank” of “rest bank”, waarin een aantal onderdelen terecht komen die een hoger risico inhouden.  De huidige aandeelhouders van DEXIA lijden zware verliezen op de waarde van hun aandelen, aangezien de gezondere delen de facto overgenomen worden door België en Frankrijk.  Wat overblijft voor deze aandeelhouders is in het beste geval een onderneming die als een zeer hoog risico moet ingeschat worden. De gemeente Lubbeek is via de Gemeentelijke Holding aandeelhouder van DEXIA. De Gemeentelijke Holding zelf is virtueel in faling omdat de holding haar leningen, aangegaan om DEXIA aandelen te kopen, niet meer kan terug betalen.

Slechte beslissingen kosten veel geld

De gemeente Lubbeek is een aandeelhouder  van de Gemeentelijke Holding en heeft  deze aandelen voor circa EUR 452.000 in de boeken staan.  Toen er tijdens de financiële crisis van 2008/2009 bijkomend geïnvesteerd werd, kwam dit neer op een gokje op de beurs:  een gok van maar liefst EUR 128.000. Allemaal aandelen die nu (quasi) niets meer waard zijn. Kortom, Lubbeek is net als veel andere gemeenten in de val gelokt met de onrealistische belofte van een jaarlijks dividend van 13% en staat nu met lege handen. Dit terwijl grote investeringsprojecten (heraanleg Dorpsstraat, fietspaden Bollenberg, jeugdlokalen, school Binkom, cultureel centrum, renovatie Kasteelhoeve…) uitblijven. De factuur wordt doorgeschoven naar de Lubbekenaar met een kostprijs ten gevolge van de val van de Gemeentelijke Holding van 100 euro per Lubbeeks gezin. En hier bovenop komen dan ook nog de kosten die de verschillende overheden maakten en zullen maken om DEXIA te redden.

Concrete gevolgen
Lubbeek is vandaag een heel stuk armer en heeft naar de toekomst toe minder armslag:

1/ het geïnvesteerde kapitaal is opgegaan in lucht;

2/ een inkomstenstroom (dividenden) zal er niet zijn;

3/ eventuele kosten (leningen?) aangegaan voor de investering zullen uit andere bronnen moeten betaald worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s