De kneusjes van het parlement

 Gewezen kneusje en huidig Vlaams fractieleider Kris Van Dijck op de foto met een ietwat jongere Ben Weyts 

Het einde van de Volksunie was een erg pijnlijke affaire. Eén van de gevolgen was dat -ondanks het feit dat de strekking Vlaams-Nationaal van Geert Bourgeois de interne verkiezingen overtuigend had gewonnen – de N-VA totaal gemarginaliseerd werd binnen de gewezen VU&Id Vlaams Parlementsfractie. De 3 N-VA parlementsleden Jan Loones, Kris Van Dijck en de immer cassante Chris Vandenbroeke, stonden er in de periode 2001-2004 tegenover een legertje Spiritisten à la Jan Roegiers, Jos Bex en Dirk De Cock.

Als fractiemedewerker was ik een bevoorrechte getuige. Ik herinner me als gisteren onderstaand incident zoals bericht door Het Laatste Nieuws, nu bijna 10 jaar geleden. Let vooral op de grandiose voorspellingen van Chris Vandenbroeke op het einde.

 

 
 

De kneusjes van het parlement

 

Spirit verbant N-VA-collega’s naar achterste banken en uit commissies

Steven SOMERS

BRUSSEL De drie Vlaamse parlementsleden van de Nieuw-Vlaamse Alliantie Kris Van Dijck, Chris Vandenbroeke en Jan Loones voelen zich genomen. De acht Spirit-parlementsleden laten hun macht als meerderheid gelden binnen de voormalige VU&ID-fractie. Dus worden de N-VA’ers verbannen van de voorste naar de achterste parlementsbanken. In de commissies worden ze vervangen door Spirit-leden. En hun recht om te spreken en vragen te stellen in het parlement wordt ingeperkt. «Wij zijn een nieuwe politieke soort: de ‘piepedoden’ (West-Vlaams voor ‘bijna dood’, red.)», zeggen de N-VA-leden Van Dijck en Vandenbroeke. «Omdat we de jointjes rokende holebi’s niet willen promoten.»

Steven SOMERS

«Naast het cordon sanitaire is er nu ook een cordon spiritiste», zei N-VA’er Kris Van Dijck eergisteren in het Vlaams parlement. De heisa begon voor hem en zijn collega’s toen Chris Vandenbroeke drie weken geleden in de commissie Financiën weigerde mee te stemmen met het paarsgroene akkoord over de vermindering van de registratierechten. «Ik wou een extra korting voor de Vlaamse gezinnen van 1.250 euro per gezin», zegt Vandenbroeke. «Maar de ‘spiritisten’ vonden dat onaanvaardbaar.» Gevolg: Vandenbroeke verloor zijn stemrecht. Om verdere incidenten te vermijden, namen de Spirit-leden ook het stemrecht over van Van Dijck en Loones in de commissies Onderwijs en Openbare Werken.

Zijn jullie al gewend aan jullie ‘stemloze’ statuut?

Vandenbroeke: «De huidige situatie heeft één voordeel: we zijn vogelvrij verklaard. Vroeger moesten we altijd onze standpunten wikken en wegen, nu zijn we bevrijd.»

Van Dijck: «Maar de essentie van het commissiewerk is: uw stem uitbrengen. Ik voel me erger gepakt dan Jean-Marie Dedecker.»

Vandenbroeke: «Naast meerderheid en oppositie zijn wij een nieuwe politieke soort: die van de ‘piepedoden’.»

Wat is de N-VA nu in het Vlaams parlement, een oppositie- of een meerderheidspartij?

Van Dijck: «Geen van beiden, wij zijn het syndicaat van het algemeen Vlaams belang. Bijna tachtig procent van de oude Volksunie-achterban staat achter ons. Bij alle voorstellen die niet in het Vlaams regeerakkoord staan, hebben wij het volste recht om resoluut te zeggen: niet met ons!»

Vandenbroeke: «We krijgen nog eenvierde van de volledige spreektijd van onze fractie. De N-VA mag zijn gedachtegoed dus niet meer brengen in het parlement. Maar waarvoor staat Spirit? Voor de holebi’s die tussendoor een jointje roken! Het spiritisme heeft met zijn ‘joepiejoepiejée’ geen enkele impact. Voor de rest zijn de Spirit-ministers Anciaux en Van Grembergen de slaafjes van de meerderheid. Dat neem ik niet. In tijden van recessie willen de mensen het rechtlijnige ‘sérieux’ van Bourgeois. Ik zal u meer zeggen: wie heeft Johan Sauwens vermoord? Een spiritist! (verwijzing naar de fatale speech die Spirit-parlementslid Sven Gatz gaf na het Sint-Maartensincident, red.) Met een zuivere N-VA-fractie had Sauwens nooit ontslag moeten nemen, of de regering was gevallen.»

Is het niet vernederend om van de bank vooraan ineens naar de bank achteraan te vliegen?

Van Dijck: «Zo’n Stalinistische putsch is te ridicuul voor woorden.»

Vandenbroeke: «Ze zetten ons vanachter omdat ze denken dat de camera’s ons dan minder in beeld zullen brengen. Maar op de ezelsbank of niet, je komt in beeld als je echt iets te zeggen hebt. Onze problemen zijn gelukkig tijdelijk. Einde maart raken de opiniepeilingen van La Libre Belgique bekend. Spirit zal opnieuw minder dan drie procent halen. Binnen de 24 uur zal het spiritisme uiteenspatten. Vincent Van Quickenborne en Margriet Hermans zullen meteen overstappen naar de VLD. Het ultieme bewijs van opportunisme der spiritisten zal geleverd worden. De Nieuw-Vlaamse Alliantie zal daardoor extra gloriëren. De ware spirit zit in de N-VA!»

 
© 2002 De Persgroep Publishing
 
 

Ik wil niets zeggen, maar het FDF zit nu ook met 3 kneusjes verbannen naar de bovenste bankjes in de Kamer (Maingain, Clerfayt en Thiéry). De vergelijking is alvast frappant…

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s