De Vlaamsnationale stuurlui aan wal

40% in de laatste peiling van La Libre Belgique! Een ongeëvenaarde score voor La Libre’s politieke barometer, en die bestaat al sinds 1984! The sky is the limit, zo lijkt het wel. Voetjes op de grond houden is en blijft dus meer dan ooit de boodschap. Herinner u de 16,6% peiling die LDD begin 2009 behaalde? Het nieuws dat LDD groter werd gepeild dan moederpartij Open VLD sloeg in als een bom. Enkele maanden later bij de Vlaamse verkiezingen was het een heel pak minder, en 2 jaar later is het al over & uit voor de Vlaamse libertijnen. (Die bewuste peiling was toen ook van La Libre trouwens.) Neen, van die peilingen moet je allemaal niet te veel geloven. Ik parafraseer in deze Karel De Gucht graag: ‘Ik geloof niet in peilingen, maar zie toch liever een goede dan een slechte.’ Want peilingen zijn natuurlijk net als roddelblaadjes: niemand neemt ze ernstig, maar iedereen leest ze wel. Dus toch maar opletten geblazen.

Het resultaat van deze N-VA-hype zal zijn dat ‘the powers that be’ nog harder zullen samenspannen tegen ons. De goedkope kritiek zal zijn dat we graag kritiek geven, dat de beste stuurlui aan wal staan, dat we onze verantwoordelijkheid niet nemen. Onbekwaam, onervaren en compromisloos, quoi.

Wel, ik heb daar altijd onmiddellijk een antwoord op. Wist je dat onze ideologische stroming, het democratisch Vlaams-nationalisme, al veel langer wél dan niet in de Vlaamse Executieve/Regering zit? Ik heb het eens opgeteld: De VU/N-VA zat sinds het begin van de Vlaamse Executieve in 1981 (pas vanaf 1993 kreeg ze de naam ‘Vlaamse Regering’) al 7.734 dagen in de meerderheid en nog maar 3.133 in de oppositie. Kortom, wij bestuurden de afgelopen dertig jaar Vlaanderen meer dan 21 jaar mee en zaten slechts 8,5 jaar in de Vlaamse oppositiebanken.

Mij maken ze bijgevolg niets wijs over ons zogenaamde ‘gebrek aan ervaring of aan compromisbereidheid’. Alleen, om het met de woorden van Hung Tru-ch’eng te zeggen: ‘Een man met ervaring proeft niet van honing die ligt op de scherpe punt van een dolk.’

Overzicht Vlaamse regeringen (1981 – heden)

Regering Minister-president Partijen Periode Dagen
Regering-Geens I Gaston Geens (CVP) CVP, SP, PVV, VU 19811985 1449
Regering-Geens II Gaston Geens (CVP) CVP, PVV 19851988 785
Regering-Geens III Gaston Geens (CVP) CVP, PVV 1988 258
Regering-Geens IV Gaston Geens (CVP) CVP, SP, PVV, VU 19881992 1190
Regering-Van den Brande I Luc Van den Brande (CVP) CVP, SP 1992 15
Regering-Van den Brande II Luc Van den Brande (CVP) CVP, SP, VU 1992 258
Regering-Van den Brande III Luc Van den Brande (CVP) CVP, SP, VU 19921995 973
Regering-Van den Brande IV Luc Van den Brande (CVP) CVP, SP 19951999 1424
Regering-Dewael I Patrick Dewael (VLD) VLD, SP, Agalev, VU 19992003 1423
Regering-Somers I Bart Somers (VLD) VLD, sp.a, Groen!, Spirit 20032004 405
Regering-Leterme I Yves Leterme (CD&V) CD&VN-VA, sp.aSpirit, VLDVivant 20042007 1072
CD&VN-VA, sp.aSpirit, Open Vld
Regering-Peeters I Kris Peeters (CD&V) CD&VN-VA, sp.aSpirit, Open Vld 20072009 746
CD&V, sp.aSpirit, Open Vld
CD&V, sp.a, Open Vld
Regering-Peeters II Kris Peeters (CD&V) CD&V, sp.a, N-VA 2009-heden 869
tot heden

 

Advertenties

Een gedachte over “De Vlaamsnationale stuurlui aan wal

 1. Ik bemerk de gebruikelijke spraakverwarring tussen libertijnen, libertijns, libertinisme enerzijds en libertairen, libertarisme, lbertair anderzijds.

  Libertinisme is de afwijzing van ALLE regels, ook morele. Zie Marquis De Sade. Het heeft altijd een erotisch-perverse bijklank.

  Libertarisme is de uit Amerika overgewaaide benaming voor ons klassiek-liberalisme. De term “liberalisme” is echter zo misbruikt voor linkse varianten die wél een eigen visie op persoonlijke vrijheid belangrijk vinden, doch economisch een sterke overheidssturing willen, en dus weinig vrijheid, dat echte liberalen, klassiek-liberalen zeg maar, er zich ongemakkelijk bij voelen. Vandaar de poging om ultraliberalisme of klassiek liberalisme een andere naam te geven, wat dan libertarisme werd. Meer over deze spraakverwarring in het (saaie) essay van Friedrich Hayek. http://www.libertarian.nl/wp/2005/08/waarom-ik-geen-conservatief-ben/

  Libertarisme in zijn meest essentiele vorm – anarchokapitalisme noemen we het dan ook wel – voert nog altijd minimum drie basisregels:
  1. geweldsinitiatie is verboden. (het nonagressieprincipe)
  2. Diefstal is verboden.
  3. fraude is verboden.

  Natuurlijk zijn deze 3 regels op zich weer bron voor veel interpretatie (wat is geweld? Wat is diefstal? Wat is fraude?), maar zelfs deze naaktste versie van libertarisme voert dus duidelijk wél morele regels en onderscheidt zich dus van het libertinisme.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s