Democratie à la belge

Over enkele minuten is het eindelijk zo ver, anderhalf jaar na de verkiezingen komt de Kamer samen voor het investituurdebat, het debat dat volgt op de regeerverklaring van de premier in spe, de Nederlandsonkundige socialist Elio Di Rupo. Ik ga er niet voor verhuizen naar Namibië, maar gelukkig ben ik allerminst. Deze regering biedt zowel communautair als socio-economisch onvoldoende een antwoord op de roep naar verandering die de Vlaming uitschreeuwde op 13 juni 2010. Change, no we can’t.

De vaststelling dat er zal bestuurd worden zonder meerderheid aan Vlaamse kant – niettegenstaande het feit dat er doorheen de geschiedenis van dit kleine koninkrijk nooit eerder zoveel mensen stemden voor Vlaamsnationale partijen – verzuurt verder de mond. De Nederlandse taalgroep telt met 88 Kamerzetels op 150 nochtans duidelijk de meerderheid in de Kamer. Niemand minder dan de extreem gematigde Europese President Herman Van Rompuy noemde een regering met ’n minderheid aan Vlaamse zijde eerder al ‘staatsgevaarlijk’.

Wat weinigen weten is dat de waarheid de perceptie nog overtreft: Di Rupo I vertegenwoordigt zelfs over heel België geen meerderheid van de kiezers. Een opmerkzame man stuurde me gisteren volgend mailtje:

“Ik heb mijn spreadsheetje met de verkiezingsresultaten nog eens bovengehaald. Het is wat moeilijk met de splitsing van MR en FDF, maar het beeld is wel duidelijk.

Er waren 7.767.552 ingeschreven kiezers. De regeringspartijen + FDF hebben daarvan 3.735.327 stemmen gekregen, of slechts 48,1% van de ingeschreven kiezers. Als we er de stemmen van oppositiepartij FDF aftrekken, volgens de verhouding van haar 3 zetels tegenover de 15 MR zetels, dan is het nog schandaliger: slechts 3.634.391 of een armzalige 46,8% van de Belgische kiezers heeft zijn voorkeur aan deze regering gegeven.”

Dus niet alleen in Vlaanderen, maar in heel België heeft Di Rupo I géén enkele democratische basis. Eens te meer een bewijs dat dit land geen democratie verdraagt.

Advertentie

Een gedachte over “Democratie à la belge

  1. Er bestaat discussie over mijn cijfers. Ik nam het totaal aantal ingeschreven kiezers. Een deel hiervan kwam niet opdagen. Als we deze eraf trekken dan komen we aan 52%, een nipte meerderheid met andere woorden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s