Nieuwjaarsbrief aan ‘meter Maggie’

 

Mevrouw de Staatssecretaris, Beste Maggie,

Graag feliciteren wij u met uw nieuwe functie als staatssecretaris voor asiel en migratie. De uitdagingen zijn reusachtig binnen een materie die de publieke opinie dagelijks beroert. Met de start van het nieuwe jaar vindt u hierbij onze nieuwjaarswensen:

1. Wees bewust van uw centrale rol en durf uw plaats opeisen

Voor het eerst is één staatssecretaris bevoegd voor het migratie-, verwijderings-, asiel en- opvangbeleid. Gebruik uw ruime bevoegdheden en ga voor maximale impact. Zorg er bovenal voor dat uw diensten samenwerken in plaats van tegenwerken.

2. Begin met de opvangcrisis

Begin bij de grootste puinhoop: de opvangcrisis voor asielzoekers. Ga voor een uitgebreide lijst met veilige landen die snel operationeel wordt. Neem maatregelen zodat vreemdelingen geen procedures aaneen kunnen rijgen. En zodat ze niet langer procedures kunnen cumuleren: men kan niet op meerdere paarden tegelijk wedden. Durf ook de asielzoeker op zijn verantwoordelijkheid te wijzen om voldoende medewerking te verlenen. Vul de Europese richtlijnen maximaal in en leg het dossier van de visumvrijstelling voor de Balkan op de Europese tafel.

3. Ga voor een nieuw migratieverhaal: een positieve totaal-aanpak

Het migratiebeleid is een knoeiboel, de migratieindustrie bloeit als nooit te voren. Dit is het resultaat van een onleesbare verblijfswet door het jarenlang prutsen aan afzonderlijke wetsartikels, door de eindeloze reeks Koninklijke en ministeriële besluiten, tot zelfs onwettige instructies en omzendbrieven. Wees behoedzaam voor de val van de dagjespolitiek die enkel aanleiding geeft tot wat gerommel in de marge. Een nieuw migratiewetboek is essentieel. Enkel zo kunnen de oneindig lange procedureslagen stopgezet worden.

4. Leg de focus niet alleen op snelle beslissingen, maar ook op verwijdering

Uw administratie zal nog sneller moeten werken. Dit moet toelaten rechtszekerheid te creëren: een goed werkende overheid wekt immers geen verwachtingen die ze niet kan waarmaken, maar biedt de vreemdeling snel een duidelijk antwoord. Sneller beslissen zal enkel kunnen wanneer de instroom daalt. Onderschat daarbij niet de sleutelfunctie die een correct en kordaat verwijderingsbeleid vervult. Hanteer altijd het principe: vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet.

5. Zorg voor een evenwichtig migratiebeleid dat helpt in plaats van hindert

De laatste jaren is enkel aandacht besteed aan de passieve migratiekanalen (regularisatie, asiel, gezinshereniging). Als liberaal staatssecretaris is het u ongetwijfeld opgevallen dat het regeerakkoord opnieuw de arbeidsmigranten en studenten over het hoofd ziet. Onze bedrijven hebben recht op een modern en soepel arbeidsmigratiebeleid zonder administratieve pesterijen.

6. Durf ook de heilige huisjes aan te pakken

De grootste tekortkoming in het regeerakkoord? Het regularisatiebeleid wordt niet aangepakt. Het meest heilige huisje van de PS en het Cdh. Het regulariseren van illegalen is echter het ultieme bewijs van falend beleid. Wanneer uw administratie goed draait, kan de vraag naar regularisatie zelfs volledig uitdoven. De instructie van uw voorganger die toelaat criminelen te regulariseren moet onmiddellijk de vuilbak in worden gekieperd.                                                                                                                                                          

7. We leven niet op een eiland: Denk internationaal

België staat alleen binnen Europa: hier worden 4,5 keer meer asielaanvragen ingediend, dubbel zoveel vreemdelingen krijgen onze nationaliteit, onevenredig veel illegalen worden geregulariseerd, verwijderingsbeslissingen zijn veelal vodjes papier die niet effectief worden uitgevoerd,… Stem uw beleid af op dat van onze buurlanden, zodat we niet langer “het putje van het West-Europees bad” zijn.

8. Responsabiliseer uw collega’s

De regeringsploeg is omvangrijk, de migratieuitdagingen enorm. Naast verblijf, opvang en verwijdering moet de sociale fraude worden aangepakt (Sociale zaken), is er de opvolging en vervolging van misbruiken (Binnenlandse zaken en Justitie), de activering van vreemdelingen (Werk), de aanpak van discriminatie, de afschaffing van de Snel-Belg-Wet (Justitie)…  En de samenwerking met de gemeenschappen en gewesten.

Mevrouw de Staatssecretaris, Beste Maggie,

Een hele boterham, dat wel, maar indien u ervoor opteert om deze weg op te gaan, zal u in ons drie constructieve oppositieleden vinden die hun schouders mee onder dit positief verhaal willen zetten. Indien u kiest voor de weg van minste weerstand, de weg van het verleden, dan hebt u aan ons de drie taaiste klanten van de Wetstraat.

Met vriendelijke groet,

Theo Francken, Sarah Smeyers, Daphne Dumery (Kamerleden N-VA)

Advertenties

3 gedachtes over “Nieuwjaarsbrief aan ‘meter Maggie’

  1. Met andere woorden, de vele miljarden die naar opvang ,uitkeringen en andere voorzieningen gaan ,moeten terug naar de mensen die er heel hun leven hebben voor gewerkt WIJ DUS !de senioren worden meer en meer in de armoede put gedumpt subsidies en materiaal voor hulpmiddelen worden “overgeheveld” naar een ondoorzichtig immigratie beleid, mensen die het in hun eigen land niet waarmaken doen dat zeker hier niet en nestelen zich maar al te graag in het sociale net van onze zuurverdiende centen

  2. Wordt gewoon eens wakker, kom je uit een land waar er geen oorlog woedt , is gewoon terug naar huis. Houdt er rekening mee dat de rijken naar hier kunnen komen vermits ze de vlucht kunnen betalen, de mensen die werkelijk als vluchteling kunnen erkend worden slapen in een tentje van de uno ergens te velde. De leeghangers die hier al jaren vaste klant zijn van het ocmw moeten a)Nederlands leren (geen frans als ze in vlaanderen wonen)b) zich beschikbaar maken op de werkmarkt en ten slotte c) werk aanvaarden zelfs al is het onder hun opleidingsniveau

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s