Albertoooo

koninklijke dotaties stijgen in 2012

De Koning stelde in zijn kerstboodschap letterlijk dat ‘ ieder, naar vermogen, de vereiste offers zal moeten brengen om snel de openbare financiën van ons land te herstellen.’ Iedereen behalve hijzelf en zijn familie, bedoelde hij weliswaar. De begroting 2012 liegt er immers niet om want wat doet de koning terwijl de modale Vlaming een Franstalige pestbegroting in zijn maag gespiest krijgt?

1/ Dotatie Royale

Lees in het Regeerakkoord Elio I (blz.12): ‘De dotaties voor de leden van de koninkljke familie zullen gedurende 2 jaar bevroren worden.’

Zie in de begrotingstabellen (vergelijking initiële begroting 2011 – 2012, in duizend euro)

    2011 2012
Civiele lijst (Albert & Paola)   10.887 11.272
Prins Filip   923 935
Fabiola   1.442 1.460
Astrid   320 324
Laurent   307 311

Totaal 2011: 13.879.000 euro

Totaal 2012: 14.302.000 euro

De dotatiebegroting is dus gestegen met 423.000 euro of een dikke 3% tov vorig jaar. Geen enkel lid van de Koninklijke familie krijgt minder, meer nog, de dotatie voor de koning en de koningin stijgt ‘t sterkst. Dat is wel een erg creatieve wijze van bevriezen…

De regering laat nu weten dat de dotatie voor koning en koningin – de zogenaamde Civiele Lijst – grondwettelijk niet bevroren kán worden. Tiens, tiens, dat de stoere jongens en meisjes aan de onderhandelingstafel daaraan niet gedacht hebben toen ze het regeerakkoord opstelden? Trouwens, bij mijn weten staat niets Albert & Paola in de weg om de komende 2 jaar de indexverhoging integraal terug te storten in de Staatskas. Boekhoudkundig misschien wat complexer, maar tenminste eerlijk en correct naar de bevolking toe.

Spijtig genoeg is dit nog niet alles…

 2/ Buitendotatiekosten Belgische monarchie

Ondertussen weet wel iedereen dat de officiële dotatie maar een deel is van de totale kostprijs van onze monarchie, goed voor ongeveer 45%. De totale kostprijs van het koningshuis bedraagt immers rond de 31 mio euro per jaar. Vele kostenposten (personeel politie, defensie, allerhande kosten) worden immers niet betaald van de civiele lijst maar van andere reguliere begrotingsposten.

De N-VA eist al jaren meer transparantie in deze kosten. Het regeerakkoord belooft ook hier beterschap, want wat zeggen Di Rupo en co op blz 12: ‘De transparantie van en controle op de financiering van de monarchie wordt vergroot.’

Klinkt goed, maar de praktijk bewijst opnieuw het tegendeel. Wat gebeurt er immers in de begroting 2012? Er komt via een wetsbepaling een koninklijk kostenpotje voor de federale begroting bij, met name voor de Regie der Gebouwen!

De eigenlijke wetsbepaling is bijzonder beknopt:

“Art. 2.19.10 De Regie der Gebouwen wordt gemachtigd uitgaven te verrichten voor de beveiliging van de Koninklijke domeinen van Laken, Belvédère, Stuyvenberg en Châteauneuf.” (DOC 53 1944/001 p.112).

MOTIVATIE

“Art. 2.19.10 – Voor de noodzakelijke beveiliging van de Koninklijke domeinen van Laken, Belvédère, Stuyvenberg en Châteauneuf, bestond de keuze tussen een verhoging van de effectieven van de federale Politie en de installatie van een elektronisch beveiligingssysteem en een systeem voor telecommunicatie. De tweede oplossing blijkt op termijn de gunstigste te zijn.

De uitvoering van deze werken wordt toevertrouwd aan de Regie der Gebouwen. Maar vermits deze domeinen niet door de Regie der Gebouwen beheerd worden, moet een specifieke wetsbepaling aan de Regie de bevoegdheid verlenen om deze werken te realiseren.” (DOC 53 1944/001, p. 47)

Kortom, de Regie Der Gebouwen zal voortaan kosten op zich moeten nemen die eigenlijk de Koninklijke Schenking (of desnoods de koning zelf (via de Civiele Lijst)) moet betalen. Niet meer transparantie, maar net minder transparantie.

Het argument dat ’t kiezen was tussen dit of extra politieagenten is onzin. Er worden nu al 250 agenten voltijds ingezet voor de beveiliging van de Koninklijke familie, kostenplaatje in 2010: 14,5 mio euro. Daarnaast is er ook totaal geen sprake van een grotere bedreiging voor de koning dan enkele jaren geleden, dus extra agenten zijn totaal overbodig.

Wat is er dan wel aan de hand?

De Koninklijke Schenking (die alle domeinen van de koning beheert) zit al enkele jaren in slechte papieren. Logisch, die kastelen zijn oud en kosten steeds meer. Ze krijgen hun begroting enkel nog rond, door onroerend goed te verkopen (recent nog het bos van Postel en de Koninklijke villa in Oostende), de buitengewone inkomsten houden de boel maw nog recht. Maar de koning (of is het de koningin?) vindt dat natuurlijk niet leuk en ze hebben nu een oplossing gevonden. Laat de Regie der Gebouwen de duurste werken maar betalen!

 Check zelf de jaarrekeningen maar op: http://minfin.fgov.be/portail2/nl/site/royaldonation.htm

 Ik verzet me hier uiteraard tegen en zal dinsdag in de Kamercommissie ten minste de effectieve bevriezing op niveau 2011 van alle dotaties vragen alsook de schrapping van het wetsartikel m.b.t. de Regie der Gebouwen. De Koninklijke Schenking moet haar financiële huishouden zelf maar op orde krijgen, dat moet de belastingbetaler niet doen.

Misschien kan de Koning zijn luxejacht verkopen aangezien hij het toch nauwelijks nog gebruikt?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s