Operatie Schone Handen?

Geld maakt niet altijd gelukkig, zo leert de dorpspolitiek in het Vlaams-Brabantse Lubbeek. Jimmy Kets

‘Macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut’ zo leerde de Britse politicus-historicus Lord Acton ons eind 19de eeuw. Vier decennia liberale overmacht in Lubbeek zijn hiervan een mooie illustratie.

Op 13 maart 2010 publiceerde De Standaard een artikel onder de vernietigende titel ‘De macht van het getal en van het geld. Hoe het rijke Lubbeek onbestuurbaar werd.’ Het leest als een geschiedenis van persoonlijke vetes, politieke almacht en vriendjespolitiek die de gemeente hebben verziekt. Twee jaar later is de hevigste storm misschien gaan liggen, au fond is er niets veranderd.

‘Dat er zoveel stoffige laden zijn waarin dossiers verloren geraken, hadden we nooit vermoed. Eerlijk en open communiceren met de burger, samen naar oplossingen zoeken, het kan haast niet. Hier heerst een andere traditie: ingaan op de vragen van één persoon of één groep, zonder te kijken naar het algemeen belang.’ Dit citaat komt niet van de oppositie, neen hoor, dit zijn de woorden van de meerderheid, meer bepaald van Groen! En dit nadat Groen! en Sp.a eerder dit jaar al moord en brand schreeuwden over de blauwe vriendjespolitiek bij de aanwerving van gemeentepersoneel. Dat Sp.a-schepen Vanbever hieraan al sinds 2006 zelf deelneemt, werd daarbij gemakshalve ‘vergeten’.

De indringende geur van belangenvermenging die rond deze meerderheid hangt, is stilaan niet te harden. Wist u dat de blauwe schepen van Ruimtelijke Ordening ook zelf actief is als vastgoedmakelaar? Wist u dat de blauwe burgemeester afgevaardigd bestuurder is van AMF Investments nv, gevestigd in de Binkomstraat 1 en volgens Trends een bedrijf ‘actief in de verhuur van exploitatie van eigen of geleased onroerend goed.’? Wettelijk allemaal toegestaan, maar deontologisch oh zo bedenkelijk.

Hoe kan men nu tegelijkertijd rechter en partij zijn?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s