Mijn vuurdoop

Een stiekeme jongensdroom komt uit nu ik een maandelijkse column krijg in de P-Magazine. Onderstaand stuk is mijn vuurdoop.

Tweeverdienersbond

Bent u ook lid? Bent u ook één van de 750.000 Vlaamse gezinnen waar beide partners werken? Waarschijnlijk wel want tweeverdienen (vaak zonder te trouwen, maar dat is ’n andere kwestie) is hoe langer hoe meer de norm, zeker onder -45’ers.

Deze evolutie is des te opmerkelijker omdat de overheid weinig tot niets overheeft voor haar tweeverdieners. Straffer nog, eerdere verworvenheden schroeft men terug. Zo besliste de regering Di Rupo de dienstencheques nog maar eens duurder te maken en het tijdskrediet strenger, verminderde men de aanmoedigingspremies (het extraatje om de combinatie arbeid-gezin te verlichten) en kwam men met de oh zo frustrerende voorrangsregel voor werklozen bij kinderopvang.En ik zal ook wel niet de enige Vlaming zijn die zich blauw ergert aan de openingsuren van overheidsdiensten. Het ‘Postpunt’ in de supermarkt om de hoek, is zowat het enige lichtpunt van het voorbije decennium. Maar wanneer krijgen we een ‘Gemeentepunt’ in dezelfde Spar om de hoek? En is het nu echt zo’n titanenwerk om een deftig e-loket uit te werken? Kortom, voor een hap uit de sappige vrucht van de double shift, moeten tweeverdieners niet op de overheid rekenen.

Maar de overheid rekent wel op haar tweeverdieners. Zo bracht het economische weekblad Trends onder de titel ‘de aanslag op de middenklasse’ een ontluisterende kijk op onze ‘welvaartsstaat’ met als conclusie: ‘De middenstand betaalt het land.’ Uit hun onderzoek blijkt dat de welvaartsval (voor alles mee opdraaien, voor niets in aanmerking komen) wel degelijk bestaat en vooral de Vlaamse middenklasse recht in het hart treft. Deze bevolkingsgroep vormt de melkkoe van België, maar komt zelf voor geen enkele premie, subsidie of ander sociaal voordeel in aanmerking. Hoeft het gezegd dat het groeiende aantal tweeverdieners vooral een Vlaamse trend is? Wallonië kent andere fenomenen.

Hoog tijd voor verandering. Want enkel door de werkende middenklasse te belonen, in plaats van te bestraffen, kan ons sociaal model overleven. Het verhogen van het comfort van de combinatie arbeid-gezin vormt hiertoe de sleutel.

Samen met enkele vrienden loop ik al jaren met de idee om een officiële Tweeverdienersbond op te richten. Een Gezinsbond specifiek voor tweeverdieners, zeg maar. De plannen zijn er, de webstek gehost (e-loket!), zelfs het logo is gemaakt. Tijdsgebrek is het enige wat ons tot nog toe tegenhield…

Advertenties

2 gedachtes over “Mijn vuurdoop

 1. Dag Theo,

  Denk ook eens aan gepensioneerde tweeverdieners. Je bent er nog te jong voor maar, daar kan je wel flagrante zaken vaststellen.

  *Als gepensioneerde ambtenaren krijgen we twee vrijgezellen pensioenen (dit maakt de rekening voor de staat beter draaglijk). Wie alleen werkte krijgt een gezinspensioen dat 25% hoger ligt + huwelijksquotient. Wie alleen werkte krijgt een win for life van ongeveer 500€.

  *Tweeverdieners hebben beide betaald voor rustpensioen en weduwenpensioen. Geen van ons beide kan weduwenpensioen trekken. We hebben dus levenslang te veel afgehouden geweest.

  *Wie gescheiden leeft van een ambtenaar kan geen aanspraak maken op het pensioen van die ambtenaar. In privé kan de partij zonder middelen beroep doen op een stukje van het pensioen van de partner pro rata het aantal jaren dat ze samen waren. Eerlijk?

  Wij klagen niet, maar toch enkele ideetjes:
  -waarom blijft de huwelijksquotient bestaan na 65 Jaar?
  – moeten terugbetaling van ziektekosten aan 100% blijven bestaan?
  (ik lijd al 10 jaar aan een slepende ziekte en krijg driemaandelijks een behandeling die 3000€ kost, hiervan betaal ik zelf 29€. Mijn hospitalisatieverzekering lacht zich krom)
  – In Vlaanderen zou bijscholing van onderwijspersoneel moeten gebeuren buiten de lesdagen (bij pedagogische studiedagen zitten tweeverdieners met problemen)
  – In Lubbeek is naschoolse opvang en vakantiewerking uitstekend.

  Met vriendelijke groeten,

  Jos Theys
  Kasteeldreef, 53
  3210 Linden
  jos.theys@base.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s